Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Fönsterrenovering

ButikssortimentPosted by Erica Duvensjö Fri, November 20, 2015 11:34:14

Några tips och råd till er som såg SVT:s byggnadsvårdsserie ”Det sitter i väggarna” i måndags. Där kunde ni se byggnadsantikvarie Erika Åberg ta sig an en fönsterrenovering - vilka steg som ingår och vilka material som används för ett hållbart och vårdande resultat.

Något vi märkt under åren är att råden och materialen som används vid fönsterrenovering skiljer mellan olika materialtillverkares ”skolor”. Ett exempel är frågan kring kittfalsen. Bör de behandlas med schellack eller linolja, kanske rentav grundmålas innan kittning – ja, det beror på vem man frågar.
Detsamma gäller halvoljning med lika delar linolja och balsamterpentin istället för ren linolja. Lösningsmedel är inget vi förordar utom just i specifika fall, dels då man kan utveckla en överkänslighet mot lösningsmedel, dels då en halvinoljning halverar oljemängden vilket medför att behandlingen kan behöva utföras två gånger istället för en. Behandlar du med ett tunnare lager kokt linolja av god kvalitet innan målning behöver du inte tillsätta någon form av lösningsmedel – bra för dig och bra för naturen!

Alla de material som användes i programmet finns att köpa hos oss. Dessutom finns en hel del andra verktyg och utrustning du kan behöva för att lyckas med fönsterrenoveringen. Vi hjälper naturligtvis även till med goda råd och för dig som önskar en liten kom-igång-hjälp ordnar vi gärna en personlig prova-på-kurs.

Så… Kontakta oss på Pite Byggnadsvård INNAN du sätter igång med arbetet!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.