Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Byggnadsvårdsläger andra sommaren

Jobbuppdrag & KurserPosted by Erica Duvensjö Mon, May 30, 2011 08:06:17
Under förra helgen anordnades ett byggnadsvårdsläger i världsarvet Kyrkstaden Luleå, en fortsättning på förra årets läger. Objektet var det samma och tanken var att deltagarna skulle få prova på lite inomhusjobb samtidigt som fasaden skulle få sig en andra målningsomgång.
Alla deltagare var indelade i grupper och här är en grupp i full färd med att ta bort väggskivorna i hallen.
Bakom masoniten gömde sig en vacker timmervägg med tapetfragment.
Detta är en lite bit av den bård de hittade på väggen in mot vardagsstugan.
Vid förra kursen hann deltagarna måla fasaden första varvet med ljusrödslamfärg på panelen och linoljefärg i kulören Grön umbra 7%. I år var det dags för en andra strykning.
Allt skulle målas, både vindskivor och panel, från topp till tå!
En annan grupp tog hand om ytterdörr och innerdörr. Den senare behövde en rejäl skrubbning av vatten och linsåpa.
Efter tvättningen var det dags att skrapa fram en färgtrappa som visar alla de färger och kulörer som dörren tidigare haft.
Här är det färdiga resultatet. Den första kulören går i en blågrå ton, den andra i en beige och den sista och nuvarande kulören i en vit kulör.
Den tredje gruppen fick ta hand om järnspisen då den behövde en riktig ansiktslyftning. De tog bort alla lösa delar och borstade bort ytrosten med en stålborste.
Här är alla delarna uppradade och redo för behandling. De lösa delarna behandlades med linolja och järnspisen med spissvärta, detta för att se vilken metod som gav bäst resultat. Så här lysande fina blev de efter linoljebehandlingen.
Och detta är det slutliga resultatet. Tyvärr fick jag ingen före-bild, men jag kan säga att spisen var allt annat än fräsch. De gjorde verkligen ett riktigt bra jobb!
Några andra tog sig an stugskylten som var övermålad med linolja och den tidigare alkydoljefärgen. Genom att lägga den i ett bad med linsåpa löste linoljefärgen upp sig och med hjälp av ett rakblad och en försiktig hand...
... blev skylten som ny igen!
Efter en helg med helt fantastiskt duktiga deltagare fick stugan tillbaka sin forna glans igen! Se gärna mitt tidigare inlägg om förra årets byggnadsvårdsläger under fliken "Jobbuppdrag".


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.