Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


I arkivet

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Tue, December 06, 2016 16:28:08

Genom mobilen och systemkamerans lins har jag under årens lopp förevigat många gamla hus. Í detta inlägg tänkte jag göra en djupdykning i arkivet på de hus som jag lyckats fånga på bild och som jag känner förmedlar en känsla och en stämning som är lite extra speciell.

Ödehuset i skogarna runt Matkakoski blev ett fint motiv, och med det "gammalmodiga" filtret blev det extra ålderdomligt.

Jag valde att ta en bild av den vackra, men illa medfarna pardörren. Tillsammans med den grånade panelen och det gröna buskaget i förgrunden blev bilden en lite sorglig påminnelse om att huset en gång sjudit av liv.

En annan bild som också har ett ålderdomligt skimmer över sig är fotot av den lilla parstuga på en kulle i Tornedalen. Även detta ett ödehus som sedan länge stått obebott.

Det finns få byggnader så starkt förknippade med norra Sverige som ängsladorna. Många av dem är i stort behov av restaurering, och denna är inte något undantag. Men detta till trots så bidrar de till ett historiskt landskap. Just denna lada är uppförd i lösvirke som visar på en yngre ålder än de timmerbaserade ladorna här nedan.

En riktig sommaridyll! Med ett maskroshav framför den vackert utbyggda och renoverade gården i karolinerstil blir fotot en påminnelse om att sommaren bara är ett halvår bort smiley

Vad finns att skåda genom ett gammalt fönster? På friluftsområdet Hägnan i Gammelstad finns det många inspirerande miljöer och gamla byggnader att föreviga genom kameralinsen.

Én av dessa är den gamla mangårdsbyggnaden med vackert guldbrun fasad. Jag är extra förtjust i fönsterpartier och detta var jag naturligtvis tvungen att föreviga.

Även kyrkstugor är något som är starkt förknippat med Norrbotten. I mitt arkiv finns en uppsjö av foton från kyrkstäderna runt om i Piteå och Gammelstad utanför Luleå. Det röda i stugans fasad tillsammans med det frostiga vita gör att bilden blir lite extra vintrigt krispig.

Det var allt för denna gång, men även nästa inlägg tillägnas de gamla byggnaderna. Då blir det fokus på interiör och inspirerande närbilder.

Välkommen tillbaka!

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post260