Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Fasadrenovering

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Fri, September 30, 2016 20:17:03

Bostadshuset när vi köpt det år 2004

Mellan 2005 och 2007 byggde vi ut vårt bostadshus. Då passade vi samtidigt på att byta ut de kopplade fönsterbågarna från 1970-talet som minst sagt gjort sitt, samt byta panel för att den nya och gamla delen skulle kunna hänga ihop utseendemässigt sätt. Vi bestämde, tack och lov, att behålla den gamla panelen som ett första lager och bara ta bort locklisten innan vi, som i de flesta moderna konstruktioner, tilläggsisolerade med gullfiber och vindduk. Efter allt detta kom de nya fönstren på plats och sedan den nya panelen.

I full färd med att sätta upp den nya panelen år 2007

Strax efter att renoveringen blivit färdig åkte vi till Gotland där jag utbildade mig till byggnadsantikvarie. När vi så kom hem tittade jag på panelen och alla de metallbleck som satt över fönstren, gullfibret som fanns i väggen och det moderna färgtänket vi hade då. Gissa om jag ångrade vårt tilltag…

Den gamla panelen från troligt 1920-tal, spikad direkt på timret med tjärpapp emellan ville jag så gärna behålla, men tyvärr hade akrylatsjukan (träröta) drabbat mycket av virket. Eftersom en stor del av fasaden inte gick att använda så fick vi tänka om, och under flera år så stannade tänket av. Eftersom vi bara hunnit måla fasaden ett varv med slamfärg och alla snickerier med någon modern utomhusgrund såg huset minst sagt såg luggsliten ut.

Men så för några år sedan kom vi i kontakt med Åttersta såg utanför Gävle som levererar kilsågade och ramsågade fasadpaneler och då föll allt på plats. Det är ju precis det som vårt hus ska ha! För något år sedan beställde vi hem panelen så vi skulle ha allt hemma när renoveringen väl påbörjades, och det skulle dröja ända tills denna sommar innan projekt ”Fasadpanel nr. 3” påbörjade.
Den nya kilsågade och ramsågade panelen med bred locklist

Vi valde att börja på kortsidan mot handelsboden och rev ner allt för att komma ner till timret. Det som slog mig då vi drog ner isoleringen från 2007 var att den redan nu hade börjat mörkna… Vi sparade sedan alla brädor, både nygamla och originalbrädor. Efter det fick barnen i sommarjobb att spikdra så mycket de ville och orkade.

Rivningsarbetet pågår för fullt

Så äntligen tittade den gamla timmerpanelen fram under lager av panel och gullfiber

När så allt var borta och timmerstommen alldeles naken sattes en linfiberisolering upp. Ovanpå isolering och vindpapp monterades sedan den nya kilsågade panelen med klippspik. Brädorna hade vi målat ett varv med ljusröd slamfärg som vi själva kokat. Det var lite trixigt att få kläm på hur den skulle monteras, men nyckeln är väl att man inte ska tänka för mycket. Bara göra det smiley

Till underspikningen och vindskivorna använde vi Ottossons faluröda linoljefärg
som vi mattade ner...

... och fönster med tillhörande foder ströks med Ottossons umbragrå linoljefärg med hälften Vit titan-zink.

Vi valde att inte använda några metallbleck ovanför fönstren utan tog originalpanelen och hyvlade ner den till rätt dimension. Vilket kärnvirke! Det gick knappt att hyvla i en vanlig hyvel. Hela brädan bara studsade.

Samtidigt som fasadbytet pågick renoverade Jimmy också det gamla gavelfönstret som blivit ersatt av en lucka vid vår förra renovering. När det kom på plats blev huset åter sitt forna jag.

Tanken är att i framtiden byta ut de nya fönstren till riktigt gamla. I dagsläget har vi fönsterbågar till hela den gamla delen, men tyvärr inga innanfönster och inte heller några karmar. Under renoveringen tänkte vi därför ett steg längre och kortlade av runt de nuvarande föntren för att de sedan snabbt och enkelt ska kunna lyftas ut och erstättas med finfönster.
Kortlingen kring fönstren

Nu är första sidan av fyra helt färdig. Väldigt skönt att äntligen vara igång. Och hur blev då gavlen? Här kommer slutresultatet smiley
Ny gavel och ett helt nytt utseende på vårt gamla bostadshus från 1870-talet.

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post258