Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Linoljefärg

Tips och trixPosted by Erica Duvensjö Sat, May 05, 2012 21:36:33

Linoljefärgen är i dessa tider av miljömedvetenhet och resursbesparande ett mycket miljövänligt färgsystem. Du kan antingen tillverka den själv med linolja och färgpigment eller köpa den färdigblandad i byggnadsvårdsbutikerna.

Färgen var mycket vanligt före 1950-talet och räknas till de traditionella färgtyperna. Genom tre strykningar – grundstrykningen, mellanstrykningen och slutstrykningen bildas en mycket vacker, levande och hållbar färg. Genom att den är diffusionsöppen andas träet och risken för rötskador minimeras.

Det kan vara lite knepigt första gången man ska applicera linoljefärgen då den ska strykas mycket tunt, man brukar ange ett frimärkes tjocklek för varje strykning, men ju mer man lär handskas med färgen, desto roligare blir det. Ett litet ordspråk man kan ha i bakhuvudet är ” mer färg kvar i burken då man målat färdigt, än innan man börjat”. När man dock har lärt sig att bemästra linoljefärgsmålningen genom att endast doppa penslens topp och arbeta in färgen i fiberriktningen vill man inte byta tillbaka till de moderna färgsystemen.

En av alla fördelar med denna traditionella färgtyp är torkningstiden! Va, undrar ni kanske då allmänt känt är den långa torktiden, men enligt mig är det bara en fördel. Färgen torkar inte fast i penseln och om man uppmärksammar en rinning kan en pensel fånga upp droppen efter en halvtimme utan att fördärva det redan målade resultatet. Dock kan torkmedel behövas under vintern eller då ett snabbt torkförlopp måste ske.

Vid en prisjämförelse går det åt betydligt mindre linoljefärg än med andra moderna system eftersom 1 liter linoljefärg räcker till hela 20 m2, modern till ca 9 m2.

Med rätt pensel, en pensel med djurborst, blir jobbet extra lätt. Färgen hålls bättre i penseln och ränderna efter borsten blir svagare.

Bäst är att rengöra penseln med linsåpa efter användning, eller ställa den i en burk med rå linolja om målning ska ske inom de närmsta dagarna.

Linoljefärgen åldras på ett mycket vackert sätt genom att den självmant mattas av och lämnar pigmentet kvar på ytan. Om inte detta förlopp gått alldeles för långt går ytan att behandlas med kokt linolja vilket ger tillbaka färgen dess forna glans, men utan att ytan ser nymålad ut.

Linoljefärg kan målas på de flesta ytor såsom trä, plåt, plast etc och både ute och inne. Ett tips är att låta galvaniserade plåtytor lämnas omålade några år eftersom färgen fäster bättre då ytan oxiderat lite.

Bästa tid för målning är från tidig vår och fram till de fuktiga sommarkvällarnas intåg. Värme, låg luftfuktighet och en lätt vårvind är idealiskt målarväder för oljefärger och kom ihåg – linolja kan självantända så bränn upp alla trasor eller blötlägg dem efter målning!

Recept på linoljefärg:

1 del kokt kallpressad linolja

2 delar torrpigment som blandats med en liten del linolja kallas pasta och dessa två ingredienser bildar tillsammans linoljefärg. Det går också att tillsätta balsamterpentin och någon droppe torkmedel, sk sikativ för snabbare torktid.

Lycka till!

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post182