Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Tips inför sommarens stugöversyn

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Wed, May 02, 2012 21:59:35

Det börjar bli dags att se över torpet inför sommarens soliga och sköna dagar.
Det första som bör undersökas är taket. Vilket material ni än må ha – tegel, pannplåt, agtak, nävertak, spåntak eller något annat material är det viktigt att se över konditionen. Har det gått sönder under vintern eller måste stuprören rensas efter höstens lövfällning? Nu är en bra tid för detta innan eventuella trädgrenar i närheten skymmer sikten.

Också skorstenen bör undersökas, om än från marken. Har tegelstenarna lossnat eller putsen släppt? Om så är fallet, ta kontakt med erfaren murare.

Behöver panelen bytas eller lagas? Alla slags paneler - allt från lockpanel och locklistpanel till spontad panel, fjällpanel och puts behöver en översyn. Om panelen måste målas bör färgen vara av traditionell typ – slamfärg, linoljefärg, ibland också tjära.

I butiken finns slamfärg i ett antal olika kulörer och linoljefärger i vilken kulör du än vill ha. Har du bara en NCS-kulör du tycker om så fixar vi färgen. Glöm inte den rätta penseln för jobbet – hornsugga eller rödfärgspensel för slamfärg och anstrykare av djurhår, exempelvis svinborst, till linoljefärgen.

Hur ser fönstren ut? Behöver de kittas om eller målas? Då ska du använda ett linoljekitt och en linoljefärg i den kulör som känns bra. Linoljefärgen är diffusionsöppen vilket gör att fukten kan vandra både in till och ut från träet utan fuktskador som följd. Känns fönstren otäta? I så fall går det att täta med linsnören i den tjocklek som passar bäst. I butiken finns för närvarande 5,8 och 10mm. Även fönsterstift och fönsterhammare finns för den som behöver byta en glasruta i fönsterbågen.

Kanske drar det runt fönsterbågar och dörrkarm? Då är lindrev ett bra isoleringsalternativ. Det varken kliar, dammar eller är miljöfarligt.

För hemmets alla skurgolv, trägolv och linoleumgolv är linsåpan ett bra alternativ. Dock inte för ett redan linoljemålat golv. Såpan återfuktar träet och gör det mjukt – precis som ett golv ska vara. Linsåpa går också perfekt att använda vid fönsterputsning, väggtorkning och takskurning. Till och med för fläckborttagning på kläder, intimhygien och biltvätt fungerar det. Ett universalmedel helt enkelt!

Lycka till!

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post181