Pite Byggnadsvårds blogg

I arkivetGamla hus

Posted by Erica Duvensjö Tue, December 06, 2016 16:28:08

Genom mobilen och systemkamerans lins har jag under årens lopp förevigat många gamla hus. Í detta inlägg tänkte jag göra en djupdykning i arkivet på de hus som jag lyckats fånga på bild och som jag känner förmedlar en känsla och en stämning som är lite extra speciell.

Blog imageÖdehuset i skogarna runt Matkakoski blev ett fint motiv, och med det "gammalmodiga" filtret blev det extra ålderdomligt.

Blog imageJag valde att ta en bild av den vackra, men illa medfarna pardörren. Tillsammans med den grånade panelen och det gröna buskaget i förgrunden blev bilden en lite sorglig påminnelse om att huset en gång sjudit av liv.

Blog imageEn annan bild som också har ett ålderdomligt skimmer över sig är fotot av den lilla parstuga på en kulle i Tornedalen. Även detta ett ödehus som sedan länge stått obebott.

Blog imageDet finns få byggnader så starkt förknippade med norra Sverige som ängsladorna. Många av dem är i stort behov av restaurering, och denna är inte något undantag. Men detta till trots så bidrar de till ett historiskt landskap. Just denna lada är uppförd i lösvirke som visar på en yngre ålder än de timmerbaserade ladorna här nedan.

Blog image

Blog imageEn riktig sommaridyll! Med ett maskroshav framför den vackert utbyggda och renoverade gården i karolinerstil blir fotot en påminnelse om att sommaren bara är ett halvår bort smiley

Blog imageVad finns att skåda genom ett gammalt fönster? På friluftsområdet Hägnan i Gammelstad finns det många inspirerande miljöer och gamla byggnader att föreviga genom kameralinsen.

Blog imageÉn av dessa är den gamla mangårdsbyggnaden med vackert guldbrun fasad. Jag är extra förtjust i fönsterpartier och detta var jag naturligtvis tvungen att föreviga.

Blog imageÄven kyrkstugor är något som är starkt förknippat med Norrbotten. I mitt arkiv finns en uppsjö av foton från kyrkstäderna runt om i Piteå och Gammelstad utanför Luleå. Det röda i stugans fasad tillsammans med det frostiga vita gör att bilden blir lite extra vintrigt krispig.

Det var allt för denna gång, men även nästa inlägg tillägnas de gamla byggnaderna. Då blir det fokus på interiör och inspirerande närbilder.

Välkommen tillbaka!

JulklappstipsButikssortiment

Posted by Erica Duvensjö Wed, November 23, 2016 09:17:08

Nu när julen snart är här är det många som går i julklappstankar. Här kommer därför några tips från vårt sortiment.

Blog imageBlog imageTaklampa med cremevit plåtskärm och grafitgrå kant. Mässingsupphängning och tvinnad textilsladd i lantlig och gammaldags modell.
Passar utmärkt att hänga upp i hallen eller köket.

Pris: 525 kr.

Blog imagePraktiska och gammaldags klädnypor i trä. Ursprungligen en amerikans modell, säljs i 10-pack.

Pris: 69 kr.

Blog imageVackert frostade istappar i glas för dekoration i granen, på kransen eller i fönstret.
Tre storlekar i längderna: 20,25 och 30 cm. Säljes i 3-pack.

Pris: 79 kr.

Blog imageMattsvart klämma för små julgransljus. Storlek: 8 cm.
OBS: Ljus medföljer inte!

Pris: 25 kr.


Blog imageTill sist har vi också ett antal olika presentpåsar med allt från te och ljus till linoljesåpa och lintrasa.

Varmt välkommen till handelsboden och till vår webbutik!FasadrenoveringGamla hus

Posted by Erica Duvensjö Fri, September 30, 2016 20:17:03

Blog image Bostadshuset när vi köpt det år 2004

Mellan 2005 och 2007 byggde vi ut vårt bostadshus. Då passade vi samtidigt på att byta ut de kopplade fönsterbågarna från 1970-talet som minst sagt gjort sitt, samt byta panel för att den nya och gamla delen skulle kunna hänga ihop utseendemässigt sätt. Vi bestämde, tack och lov, att behålla den gamla panelen som ett första lager och bara ta bort locklisten innan vi, som i de flesta moderna konstruktioner, tilläggsisolerade med gullfiber och vindduk. Efter allt detta kom de nya fönstren på plats och sedan den nya panelen.

Blog image I full färd med att sätta upp den nya panelen år 2007

Strax efter att renoveringen blivit färdig åkte vi till Gotland där jag utbildade mig till byggnadsantikvarie. När vi så kom hem tittade jag på panelen och alla de metallbleck som satt över fönstren, gullfibret som fanns i väggen och det moderna färgtänket vi hade då. Gissa om jag ångrade vårt tilltag…

Den gamla panelen från troligt 1920-tal, spikad direkt på timret med tjärpapp emellan ville jag så gärna behålla, men tyvärr hade akrylatsjukan (träröta) drabbat mycket av virket. Eftersom en stor del av fasaden inte gick att använda så fick vi tänka om, och under flera år så stannade tänket av. Eftersom vi bara hunnit måla fasaden ett varv med slamfärg och alla snickerier med någon modern utomhusgrund såg huset minst sagt såg luggsliten ut.

Men så för några år sedan kom vi i kontakt med Åttersta såg utanför Gävle som levererar kilsågade och ramsågade fasadpaneler och då föll allt på plats. Det är ju precis det som vårt hus ska ha! För något år sedan beställde vi hem panelen så vi skulle ha allt hemma när renoveringen väl påbörjades, och det skulle dröja ända tills denna sommar innan projekt ”Fasadpanel nr. 3” påbörjade.
Blog image Den nya kilsågade och ramsågade panelen med bred locklist

Vi valde att börja på kortsidan mot handelsboden och rev ner allt för att komma ner till timret. Det som slog mig då vi drog ner isoleringen från 2007 var att den redan nu hade börjat mörkna… Vi sparade sedan alla brädor, både nygamla och originalbrädor. Efter det fick barnen i sommarjobb att spikdra så mycket de ville och orkade.

Blog image Rivningsarbetet pågår för fullt

Blog imageSå äntligen tittade den gamla timmerpanelen fram under lager av panel och gullfiber

När så allt var borta och timmerstommen alldeles naken sattes en linfiberisolering upp. Ovanpå isolering och vindpapp monterades sedan den nya kilsågade panelen med klippspik. Brädorna hade vi målat ett varv med ljusröd slamfärg som vi själva kokat. Det var lite trixigt att få kläm på hur den skulle monteras, men nyckeln är väl att man inte ska tänka för mycket. Bara göra det smiley

Blog image Till underspikningen och vindskivorna använde vi Ottossons faluröda linoljefärg
som vi mattade ner...

Blog image... och fönster med tillhörande foder ströks med Ottossons umbragrå linoljefärg med hälften Vit titan-zink.

Vi valde att inte använda några metallbleck ovanför fönstren utan tog originalpanelen och hyvlade ner den till rätt dimension. Vilket kärnvirke! Det gick knappt att hyvla i en vanlig hyvel. Hela brädan bara studsade.

Samtidigt som fasadbytet pågick renoverade Jimmy också det gamla gavelfönstret som blivit ersatt av en lucka vid vår förra renovering. När det kom på plats blev huset åter sitt forna jag.

Tanken är att i framtiden byta ut de nya fönstren till riktigt gamla. I dagsläget har vi fönsterbågar till hela den gamla delen, men tyvärr inga innanfönster och inte heller några karmar. Under renoveringen tänkte vi därför ett steg längre och kortlade av runt de nuvarande föntren för att de sedan snabbt och enkelt ska kunna lyftas ut och erstättas med finfönster.
Blog image Kortlingen kring fönstren

Nu är första sidan av fyra helt färdig. Väldigt skönt att äntligen vara igång. Och hur blev då gavlen? Här kommer slutresultatet smiley
Blog imageNy gavel och ett helt nytt utseende på vårt gamla bostadshus från 1870-talet.

Vår egen tjäroljaButikssortiment

Posted by Erica Duvensjö Tue, July 05, 2016 20:54:08

Är det dags att olja din altan, grillplats eller brygga?
Bäst resultat får du med Pite Byggnadsvårds Norrländska Tjära eller Tjärolja!

Har du någonsin funderat på vad oljehinken du nyss bar hem från varuhuset innehåller?
Vattenburen olja? Hur mycket är i så fall vatten och hur mycket är olja?
Att kontrollera torrhalten, alltså den del av produkten som inte dunstar, är viktigt. På marknaden finns produkter med så låg torrhalt som 12%. Det betyder att en 3-litershink med ”olja”, endast innehåller 3,6 dl olja av oklar kvalitet. Resten är vatten och lite kemikalier.

Pite Byggnadsvårds Norrländska Tjära och Tjäroljor har en torrhalt på 100% vilket gör att det du tillför ditt virke faktiskt stannar där du tänkt att det ska stanna.
Våra tjäroljor tillverkas av svensk kallpressad linolja av hög kvalitet, samt norrländsk dalbränd furutjära. Tjäroljan finns i gyllenbrun, naturlig kulör som skyddar och lyfter fram virkets naturliga mönster. Vi erbjuder också tre standardkulörer som framhäver dina träkonstruktioner mot omgivningen. En vacker mörkbrun, en sober svart, samt en röd som inspirerats av falurött.

Välkommen till Långnäs!

Blog imageNytt i butikenButikssortiment

Posted by Erica Duvensjö Wed, February 10, 2016 13:11:42

Nytt år och en hel del nyheter i handelboden och webbutiken. Gemensamt för dem alla är att de flörtar med den lantliga stilen.

Vad sägs om:

Blog imageLiten etsad glasvas med vågformad kant för 45 kr. Blog imageSvartmatt ljusstake i järn för 69 kr.

Blog image

Snörhållare i gjutjärn med tillhörande sax och slitstarkt klassiskt snöre för 225 kr.

Blog imageGjutjärnskonsoll i en enkel och klassisk stil för 75 kr/ st.

Blog imageSvart tvinnad textilsladd som pryds av en antikfärgad lamphållare med av- och påvred.
Längd på lampsladden är 2,5 meter och priset är 229 kr.

Blog imageFör alla pysselsugna har vi också fått in schabloner i zink. De säljs i set om nummer 0-9 med tillhörande robust trälåda. Storleken är: 13x10,5x5 cm och kostar 189 kr.LinoljesåpaButikssortiment

Posted by Erica Duvensjö Wed, December 16, 2015 10:02:20

Jag kan inte sluta tala varmt om tv-programmet ”Det sitter i väggarna” - SVT´s byggnadsvårds- och historieprogram där programledaren Christopher O´Regan djupdyker i historiska källor medan byggnadsantikvarien Erika Åberg renoverar med beprövade tekniker och material.

Varje vecka står ett nytt hus i fokus och i måndagens avsnitt gick resan till den f.d lanthandeln Holmetorp i Östergötland.
Äggoljetemperan, den naturliga och ekologiska färgen, fick bli kvällens huvudperson då Erika målade snickerierna i den gamla lanthandelsdelen. Kulörvalet flörtade friskt med det sena 1800-talets mörka snickerier och ljusa väggar. En väldigt lyckad kombo!
Golvet fick sig också en behandling, dock inte med äggoljetempera utan med linoljesåpa och skurborste – ett klassiskt skurgolv helt enkelt.

Linoljesåpan är verkligen en produkt du kan använda till det mesta! Förutom såpskurning går den alldeles utmärkt att använda som tvål och tvättmedel, avlägsnar färg från beslag, rengör utemöblerna från alger, smuts från skinnsäten i husbilen m.m. Den är helt enkelt ett måste i varje hem och kan självklart köpas hos oss, tillsammans med den klassiska rotborsten och den hållbara lintrasan.Blog imageDörrar, fernissa och linoljefärgButikssortiment

Posted by Erica Duvensjö Mon, November 30, 2015 11:07:22

För er som följer Svt´s byggnadsvårdsprogram "Det sitter i väggarna" fick i måndags stifta bekantskap med ett f.d pensionat på Köpmanholm utanför Norrtälje.

Foto från svtplay.se

Historikern Christopher O´Regan grävde djup i arkiven och fick som vanligt fram många intressanta händelser kopplade till huset, medan byggnadsantikvarie Erika Åberg fernissade ett trägolv och fogade om en kakelugn med mjölk, ägg, pigment och krita.

Under kvällen gav sig Erika också i kast med att linoljefärgsmåla en pardörr och ge råd och tips på vilka detaljer som skvallrar om en dörrs ålder.

Blev ni sugna på att prova fernissa sovrummets trägolv, ersätta den moderna köksdörren till en mer tidstypisk innerdörr eller foga om kakelugnsskarvar som krackelerat? Vi har det ni behöver, allt utom mjölk och ägg förstås :-)

Blog image

FönsterrenoveringButikssortiment

Posted by Erica Duvensjö Fri, November 20, 2015 11:34:14

Några tips och råd till er som såg SVT:s byggnadsvårdsserie ”Det sitter i väggarna” i måndags. Där kunde ni se byggnadsantikvarie Erika Åberg ta sig an en fönsterrenovering - vilka steg som ingår och vilka material som används för ett hållbart och vårdande resultat.

Blog image

Något vi märkt under åren är att råden och materialen som används vid fönsterrenovering skiljer mellan olika materialtillverkares ”skolor”. Ett exempel är frågan kring kittfalsen. Bör de behandlas med schellack eller linolja, kanske rentav grundmålas innan kittning – ja, det beror på vem man frågar.
Detsamma gäller halvoljning med lika delar linolja och balsamterpentin istället för ren linolja. Lösningsmedel är inget vi förordar utom just i specifika fall, dels då man kan utveckla en överkänslighet mot lösningsmedel, dels då en halvinoljning halverar oljemängden vilket medför att behandlingen kan behöva utföras två gånger istället för en. Behandlar du med ett tunnare lager kokt linolja av god kvalitet innan målning behöver du inte tillsätta någon form av lösningsmedel – bra för dig och bra för naturen!

Blog image

Alla de material som användes i programmet finns att köpa hos oss. Dessutom finns en hel del andra verktyg och utrustning du kan behöva för att lyckas med fönsterrenoveringen. Vi hjälper naturligtvis även till med goda råd och för dig som önskar en liten kom-igång-hjälp ordnar vi gärna en personlig prova-på-kurs.

Så… Kontakta oss på Pite Byggnadsvård INNAN du sätter igång med arbetet!