Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Trädgårdsbilder

TrädgårdPosted by Erica Duvensjö Mon, August 26, 2013 09:27:51
Nu när sommaren börjar gå mot sitt slut och hösten är på intågande gav jag mig ut i trädgården för att titta till både blommor och stilleben.
Vid uppfarten har Jimmy snickrat en liten mjölkpall. Perfekt att ha öppetskylten till gårdsbutiken på!
Jag har varken planterat Timjan eller Basilika i krukorna i år, men det gör detsamma. De är gör sig bra på hyllan vid badtunnan ändå smiley

Aroniabusken bär inte alls lika mycket bär som förra året. Tur att vi fortfarande har några liter kvar i frysen!
Visste ni förresten att aroniabären är fylld med nyttigheter? Ett tips är att plocka av dem efter några frostnätter, annars är de väldigt sträva i smaken. De går utmärkt att blanda i filen/yoghurten på morgonen.
Nu står Ölandstoken i full blom och lyser upp trädgårdens bortre del.


Ovanför vår avloppsbrunn har vi hängt en hävarm med en zinkkruka likt en gammal vattenhämtare. Varför inte göra ett stilleben av något nödvändigt men inte allt för fint?!


  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post207

En försmak av sommaren

TrädgårdPosted by Erica Duvensjö Tue, April 17, 2012 10:51:44
Förra helgen fyllde min man år och i den anmärkningsvärda åldern av 37 år blir det allt svårare att hitta en passande födelsedagspresent. Dock kom grannarna med något av de allra bästa av presenter - sådant man kan äta! Med famnen full av påsar vars innehåll fyllts av potatis och stora saftiga morötter började längtan efter det egna, och märk väl - kommande, trädgårdslandet att spira. Jag har de senaste åren odlat lite sallad och några futtiga morötter i vårt växthus, men drömmer om ett stort trädgårdsland i framtiden då tiden finns att både anlägga och ta hand om allt som växer och frodas.

Förutom potatis och morötter fick han också närodlade plantor från grannfrun.
Först ut är en vit klockranka som trivs alldeles ypperligt i vårt söderfönster. Den har redan vuxit ett flertal centimeter.
Två sorters paprika fick han också varav den ena är en Ramiro som kommer att bli så här...
... Bilden är lånad från odla.nu.
En av mina favorittomater är minikumato. Saftig och väldigt väldigt god! Också den har fått en plats på fönsterbrädan i väntan på sommaren. Sorten har faktiskt en egen hemsida...
... där jag lånat denna bild: minikumato.com

Lagom till middagen kom ännu en kompis förbi på besök. Hon har en hel del värphöns och hade naturligtvis med sig nyvärpta ägg :-)
En del av dem var grönaktiga, andra beige och vissa charmigt prickiga.

Sist men inte minst fick han en krysantemum av svärmor och ett välbehövligt presentkort från en affär till för hemmafixare och proffs...
Nu närmar sig sommaren med stormsteg :-)

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post179

Öppen trädgård 2011

TrädgårdPosted by Erica Duvensjö Mon, August 01, 2011 22:42:21
I år tog jag med mina barn till det årliga evenemanget " öppen trädgård" som anordnas av tidningen Land varje år.
Precis som förra året besökte jag en helt otrolig trädgård i samhället Hortlax, ca 1 mil från oss. Här kommer en massa inspirationsbilder från vårt besök!
Visst har familjen en riktigt härlig trädgård?! Och så mycket inspiration jag fick med mig hem... Kanske man skulle ta och anlägga lite vattenblänk nästa år, eller bygga ett åttakantigt lusthus?

  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post149

Bryggmans trädgård

TrädgårdPosted by Erica Duvensjö Wed, June 15, 2011 22:34:05
Under sommaren blir det en hel del blogginlägg om blommor och trädgård eftersom jag tycker att det är så väldans roligt!

För ett par veckor sedan var jag och barnen på Bryggmans trädgård i Öjebyn. Här kommer några bilder från vårt besök.

En "Vill ha" möbel!
Också barnen ska ha lite klass och stil. Jag är väldigt svag för det vita i trädgården, även om jag själv inte har så mycket möbler och krukor i den färgen.
Ett annorlunda blomarrangemang med flätad mössa i storlek XL.Symaskinsunderreden kan användas till mycket!
Om man tittar riktigt noga hittar man ett litet stenansikte mellan några sommarblommor.
Stolar och bord av sten ger tyngd i trädgården, men man ska nog låta bli att lyfta dem allt för mycket.

  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post143

Trädgårdsblommor

TrädgårdPosted by Erica Duvensjö Tue, June 07, 2011 22:10:09
Nu när sommaren är här och värmen med den, växer allt så det knakar. Många blommor har redan slagit ut och andra är på god väg. Här kommer ett litet axplock av det som står i full blom i vår trädgård.
Som så många andra har vi också en hel del maskrosor, men jag måste säga att jag ser dem inte som ogräs. Jag tycker de lyser upp gräsmattan så fint med dess gula färg.
En annan gul blomma vid namn Vårkrage har slagit ut i rabatten.
Styvmorsvioler är så otroligt vackra och vi har turen att ha en hel massa av dem i vår gräsmatta.
Detta är också en personlig favorit som man ofta träffar på vid vägkanter, ängar och ödeträdgårdar.
Brudspirean i full blom. Den luktar så otroligt gott att jag plockade in en handfull blommor i går för att ha på köksbordet.


  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post141

Trädgårdsbestyr i Valborgstider

TrädgårdPosted by Erica Duvensjö Sat, April 30, 2011 16:49:01
Idag har jag ägnat dagen åt trädgårdsbestyr. Det är så trevligt att se alla de gröna växter som börjar vakna till liv i rabatten.

Humlekottarna från förra hösten sitter fortfarande kvar på sin järnpinne.
Dessa små sötningar, som finns jag har i både en rödlila och grön variant, har just börjat tittat fram. Namn? Har glömt!
Den vackra gula vårkragen hoppas jag mycket på. Planterade den förra sommaren och min förhoppning är att den kommer att blomma ännu mer i år.
Också butiken har fått lite blomsterfägring.
Med påskliljor och penséer blir den riktigt vårfin!

  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post132

Trädgårdsfunderingar

TrädgårdPosted by Erica Duvensjö Wed, March 09, 2011 20:29:08
Nu när våren är på frammarsch är det läge att börja planera sommarens trädgårdsbestyr.
Jag har funderat mycket kring området runt butiken eftersom jag kommer att ha någon form av caféverksamhet under sommaren. Med hjälp av maken och goda vänners råd och tips har det börjat klarna hur själva caféplatsen ska se ut och var den ska vara.
Detta är något av en sommardröm, saftkalas på klassiska trädgårdsmöbler vid sommartorpet.
Tyvärr så är mina favoritmöbler lite för dyra för min plånbok, så det blir till att improvisera... som vanligt. Funderar på att använda mig av vanliga köksstolar och köksbord, måla dem i samma färg och sätta ihop dem i små grupper.
En sådan här skulle man behöva för att samla in regnvatten till sommarblommorna.
Den här uteplatsen skulle inte sitta helt fel! Med rätt ljussättning i den gamla ruinen kan man få till en riktigt mysig plats. Däremot tror jag inte att en gammal ruin skulle passa så bra på vår gård. Den gör sig nog bäst på Gotland ändå!

  • Comments(6)//www.pitebyggnadsvard.se/#post121

Sylta och safta

TrädgårdPosted by Erica Duvensjö Sun, September 26, 2010 18:27:13

Mitt i allt butiksbestyr har vi hunnit med att sylta och safta. Då en av våra vänner i byn ville bli av med fallfrukt från äppelträdet var vi mer än villiga att ta några påsar. Då alla äpplen skalats och skurits i klyftor eller skivats redo inför vinterns äppelkräm, gjorde vi saft på skrutten och skalen. Den blev riktigt söt och god!

På tomten växer även två aroniabuskar som vi aldrig tidigare plockat av. I år var de överfulla med bär och efter att vi förkovrat oss i receptböcker och letat information på Internet bestämde vi oss för att plocka in lite för att kunna använda till sylt och som smakförstärkare till vuxendricka. Då vi aldrig har gjort något av dessa bär tidigare var det ett riktigt experiment. Efter många provsmakningar fick Jimmy till sylten riktigt bra. Den har en förmåga att bli VÄLDIGT sträv, men med både citron, kanel, kardemumma och annat skafferifynd blev den riktigt god. Det sägs att bären ska plockas av efter första frostnatten, och kanske vi var något tidiga med att börja använda dem. Ska nog vänta ett tag till innan resten plockas in och används. Kanske de inte blir riktigt så sträva som de första.

  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post73
Next »