Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


I arkivet

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Tue, December 06, 2016 16:28:08

Genom mobilen och systemkamerans lins har jag under årens lopp förevigat många gamla hus. Í detta inlägg tänkte jag göra en djupdykning i arkivet på de hus som jag lyckats fånga på bild och som jag känner förmedlar en känsla och en stämning som är lite extra speciell.

Ödehuset i skogarna runt Matkakoski blev ett fint motiv, och med det "gammalmodiga" filtret blev det extra ålderdomligt.

Jag valde att ta en bild av den vackra, men illa medfarna pardörren. Tillsammans med den grånade panelen och det gröna buskaget i förgrunden blev bilden en lite sorglig påminnelse om att huset en gång sjudit av liv.

En annan bild som också har ett ålderdomligt skimmer över sig är fotot av den lilla parstuga på en kulle i Tornedalen. Även detta ett ödehus som sedan länge stått obebott.

Det finns få byggnader så starkt förknippade med norra Sverige som ängsladorna. Många av dem är i stort behov av restaurering, och denna är inte något undantag. Men detta till trots så bidrar de till ett historiskt landskap. Just denna lada är uppförd i lösvirke som visar på en yngre ålder än de timmerbaserade ladorna här nedan.

En riktig sommaridyll! Med ett maskroshav framför den vackert utbyggda och renoverade gården i karolinerstil blir fotot en påminnelse om att sommaren bara är ett halvår bort smiley

Vad finns att skåda genom ett gammalt fönster? På friluftsområdet Hägnan i Gammelstad finns det många inspirerande miljöer och gamla byggnader att föreviga genom kameralinsen.

Én av dessa är den gamla mangårdsbyggnaden med vackert guldbrun fasad. Jag är extra förtjust i fönsterpartier och detta var jag naturligtvis tvungen att föreviga.

Även kyrkstugor är något som är starkt förknippat med Norrbotten. I mitt arkiv finns en uppsjö av foton från kyrkstäderna runt om i Piteå och Gammelstad utanför Luleå. Det röda i stugans fasad tillsammans med det frostiga vita gör att bilden blir lite extra vintrigt krispig.

Det var allt för denna gång, men även nästa inlägg tillägnas de gamla byggnaderna. Då blir det fokus på interiör och inspirerande närbilder.

Välkommen tillbaka!

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post260

Fasadrenovering

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Fri, September 30, 2016 20:17:03

Bostadshuset när vi köpt det år 2004

Mellan 2005 och 2007 byggde vi ut vårt bostadshus. Då passade vi samtidigt på att byta ut de kopplade fönsterbågarna från 1970-talet som minst sagt gjort sitt, samt byta panel för att den nya och gamla delen skulle kunna hänga ihop utseendemässigt sätt. Vi bestämde, tack och lov, att behålla den gamla panelen som ett första lager och bara ta bort locklisten innan vi, som i de flesta moderna konstruktioner, tilläggsisolerade med gullfiber och vindduk. Efter allt detta kom de nya fönstren på plats och sedan den nya panelen.

I full färd med att sätta upp den nya panelen år 2007

Strax efter att renoveringen blivit färdig åkte vi till Gotland där jag utbildade mig till byggnadsantikvarie. När vi så kom hem tittade jag på panelen och alla de metallbleck som satt över fönstren, gullfibret som fanns i väggen och det moderna färgtänket vi hade då. Gissa om jag ångrade vårt tilltag…

Den gamla panelen från troligt 1920-tal, spikad direkt på timret med tjärpapp emellan ville jag så gärna behålla, men tyvärr hade akrylatsjukan (träröta) drabbat mycket av virket. Eftersom en stor del av fasaden inte gick att använda så fick vi tänka om, och under flera år så stannade tänket av. Eftersom vi bara hunnit måla fasaden ett varv med slamfärg och alla snickerier med någon modern utomhusgrund såg huset minst sagt såg luggsliten ut.

Men så för några år sedan kom vi i kontakt med Åttersta såg utanför Gävle som levererar kilsågade och ramsågade fasadpaneler och då föll allt på plats. Det är ju precis det som vårt hus ska ha! För något år sedan beställde vi hem panelen så vi skulle ha allt hemma när renoveringen väl påbörjades, och det skulle dröja ända tills denna sommar innan projekt ”Fasadpanel nr. 3” påbörjade.
Den nya kilsågade och ramsågade panelen med bred locklist

Vi valde att börja på kortsidan mot handelsboden och rev ner allt för att komma ner till timret. Det som slog mig då vi drog ner isoleringen från 2007 var att den redan nu hade börjat mörkna… Vi sparade sedan alla brädor, både nygamla och originalbrädor. Efter det fick barnen i sommarjobb att spikdra så mycket de ville och orkade.

Rivningsarbetet pågår för fullt

Så äntligen tittade den gamla timmerpanelen fram under lager av panel och gullfiber

När så allt var borta och timmerstommen alldeles naken sattes en linfiberisolering upp. Ovanpå isolering och vindpapp monterades sedan den nya kilsågade panelen med klippspik. Brädorna hade vi målat ett varv med ljusröd slamfärg som vi själva kokat. Det var lite trixigt att få kläm på hur den skulle monteras, men nyckeln är väl att man inte ska tänka för mycket. Bara göra det smiley

Till underspikningen och vindskivorna använde vi Ottossons faluröda linoljefärg
som vi mattade ner...

... och fönster med tillhörande foder ströks med Ottossons umbragrå linoljefärg med hälften Vit titan-zink.

Vi valde att inte använda några metallbleck ovanför fönstren utan tog originalpanelen och hyvlade ner den till rätt dimension. Vilket kärnvirke! Det gick knappt att hyvla i en vanlig hyvel. Hela brädan bara studsade.

Samtidigt som fasadbytet pågick renoverade Jimmy också det gamla gavelfönstret som blivit ersatt av en lucka vid vår förra renovering. När det kom på plats blev huset åter sitt forna jag.

Tanken är att i framtiden byta ut de nya fönstren till riktigt gamla. I dagsläget har vi fönsterbågar till hela den gamla delen, men tyvärr inga innanfönster och inte heller några karmar. Under renoveringen tänkte vi därför ett steg längre och kortlade av runt de nuvarande föntren för att de sedan snabbt och enkelt ska kunna lyftas ut och erstättas med finfönster.
Kortlingen kring fönstren

Nu är första sidan av fyra helt färdig. Väldigt skönt att äntligen vara igång. Och hur blev då gavlen? Här kommer slutresultatet smiley
Ny gavel och ett helt nytt utseende på vårt gamla bostadshus från 1870-talet.

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post258

Den gamla grosshandlarvillan

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Wed, May 20, 2015 11:12:57
I början av veckan var jag på ett rådgivningsbesök i en by utanför Råneå.
Jag hade redan innan fått veta att gården tidigare tillhört en grosshandlare där affären inrymts i ett av gårdens alla rum.
Huset ligger beläget på en kulle med utsikt över delar av byn.
I hallen var det 20-talskänslan total! Linoleummatta på golvet, fernissade träpartier och vacker tapet.
I huset finns flertalet kakelugnar som värmer upp rummen.
Flugsmällor på krok! Det behöver inte vara mer avancerat än så!
Den vackra salen inrymde tidigare den gamla butiken. Märken från vägghyllorna syns än idag på den röda tapeten.
Backelitkontakterna finns fortfarande kvar.
I köket är 1920-talskänsla påtaglig.
Till och med almanackan är av gammalt snitt.
Ett av husets sovrum hade vackra gamla järnsängar.
Hallen på övervåningen bjöd på en utställning av de hattar och skor som hittats i husets gömmor.
Vackra linoleummattor får avsluta dagens inlägg från den fina grosshandlarvillan! Det var verkligen en helt unik upplevelse, och jag önskar ägarna lycka till med förvaltningen av gården!

  • Comments(3)//www.pitebyggnadsvard.se/#post246

Det bortglömda huset

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Mon, October 28, 2013 22:20:56
På vår väg till Arjeplog åkte vi förbi en liten stuga vi bara var tvungna att stanna till vid. Det visade sig vara en enkelstuga med fristående jordkällare, någon form av "nyare" smedja, ett inrasat garage och två båtar som låg så fint i gräset... Vilket vatten båtarna tidigare legat vid vette katten då det inte fanns tillstymmelse till sjö i närheten.
Det första som kom i min väg var fragmenten av ett gammalt staket som för länge sedan gjort sitt.

Inte långt från staketet fanns den lilla enkelstugan med liggande panel och brädtak.

Vid stugans ena gavel stod två fönsterbågar lutade mot fasaden. De var bitna av rimfrosten och smälte väl in i den omgivande naturen.

På den andra gaveln hade ett bord flyttat ut för gott och mossan hade fått en ny plats att frodas...

Bredvid stugan låg jordkällaren, men den vågade vi inte titta in i med risk för stenras.
Ett stenkast från jordkällaren låg de två träbåtarna och guppade i gräset...
Kanske lika bra, eftersom de nog inte var sjödugliga.

Sist men inte minst utforskade vi garaget som sett sina bästa dagar. För att få ordning på denna panelhög krävs nog en rejäl arbetsinsats... Den halva bilen är ett mysterium i sig - varför gör man så? Besynnerligt!
  • Comments(4)//www.pitebyggnadsvard.se/#post214

Rundlogen

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Sun, May 12, 2013 21:44:18
I Norrbotten och Västerbotten finns det en byggnad som tidigare varit mycket viktig för jordbruket, men som idag blivit en överloppsbyggnad - rundlogen. Den står på mången gårdsplan och karaktärsdragen är främst alla hörn, små fönstergluggar och dess uppkörselbrygga. I Västerbotten har många av dem också ett litet tillägg - en kornbod på taket.
Den mest kända rundlogen i Västerbotten är troligen den i Kvammarnäs som till och med avbildats på frimärke.

Det finns självklart en hel del varianter på rundlogen.

Just denna står i en by utanför Skellefteå och har den karaktäristiskt runda formen, men just denna variant är utrustad med ett tälttak som är något ovanligt på våra bräddgrader.

Den karaktäristiskt runda formen passade ypperligt för tröskning med dragdjur. Genom att placera en tröskvält mitt i byggnaden kunde djuret gå runt i en cirkel och tröska säden.

Har ni en rundloge som ni förvaltar - var rädd om den! Den tillhör det jordbrukssamhälle som är på väg att försvinna för gott.

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post204

Trapphusfix

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Sat, April 13, 2013 20:46:54
Den senaste månaden har jag målat och tapetserat väggarna i trapphuset mellan husets gamla del och tvättstugan i utbyggnaden.
Jag utgick från en tapetrulle som vi fick från en vän för några år sedan. Problemet var just att det var bara en rulle... Frågan väcktes om var denna vackra tapet - Gästgivars, skulle sitta. Efter mycket funderande kom jag och barnen på att den bästa platsen var trapphuset - maken fick helt enkelt bara acceptera vår beslut smiley
Så här såg trapphuset ut innan vi började. För att kunna föreställa oss hur resultatet skulle bli hängde jag upp en våd. Tapeten kändes helt rätt!
För att få ett ålderdomligt uttryck tapetserade jag väggarna med lumppapp.
Efter det spärrgrundades pappen två varv med vävlim och vatten då jag planerade att måla med Allbäcks emulsionsfärg. Emulsionsfärg innehåller vatten vilket pappen gärna slurpar i sig och färgen kan därför blir svårmålad och torka lite för fort.
Här har både emulsionsfärgen- kulör Vintagegrå, och tapeterna kommit på plats. Jag valde att inte sätta några våder under och över fönstret (som för övrigt leder till badrummet) dels för att intrycket inte skulle bli så nervöst, dels för att jag bara hade en rulle att trolla med.
Efter målning och tapetsering väntade en bård runt tapeten. Jag provade att blanda till en kulör med utgång från svart linoljefärg och tillsatte sedan en del vit. Den blev nästan åt det blå hållet och väldigt mörk så därför föll valet på Allbäcks linoljefärg - kulör Dimgrå.
Tillslut efter lite möda och besvär, blev trapphuset äntligen färdigt! Vi är verkligen jättenöjda, till och med maken smiley

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post203

Gammal gård i Östergötland

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Fri, February 01, 2013 10:59:52

Min man härstammar från Östergötland och just därför har det fallit sig naturligt att vi tillbringat mycket tid där. En av Jimmys barndomskamrat med familj hyrde ett mycket fint hus på en gammal gård utanför Tranås och jag tänkte att ni skulle få se några bilder därifrån.

På gården finns två bostadshus, varav denna gula byggnad bebos av gårdsägarna. Då vi var där sist, för ca 5 år sedan var de i full färd med att renovera gården utvändigt.

Bara ett stenkast från den den gula gården ligger det hus våra kompisar hyrde. Otroligt pittoreskt och smakfullt renoverat.

När vi hälsade på var det julhelg och gården visade upp sig från sin allra mysigaste sida.

Då huset är uppfört med en parstugeplan finns ett antal dörröppningar mellan förstuga, förstukammare och salen. Denna finns mellan sal och förstukammare. Lägg märke till de vackra ornamenten i och omkring öppningen.

De interiöra kulörerna går i grått, gult och brunt vilket skapar en harmoni genom hela huset.

Också gårdsbyggnaderna minner om en svunnen tid. Vällingklockan på taket, helt klart en trevlig gårdsdetalj.

Gårdsmiljön är verkligen vacker och välbehållen. Jag avundas de nya hyresgästerna ;-)

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post200

Industrilokaler

Gamla husPosted by Erica Duvensjö Sat, November 10, 2012 22:02:13
Gamla industrilokaler är i mångt och mycket väldigt stilrena, klassiska och vackra i sin utformning.
Ett stycke från Piteå centrum finns ett par äldre industrilokaler som bara väntar på förfall. Jag var där för ett antal år sedan och fotade. Några av bilderna tänkte jag nu visa i detta blogginlägg.
Bergsvikens såg, ett stycke industriminne från tiden då Piteås sågverksindustri gick på högvarv.

Idag är alla lokaler förbommade och sedan länge bortglömda.
Lägg märke till den putsade gesimsen mellan fasaden och yttertaket.

Till och med det plåtklädda huset har en vacker och stilfull gemsims. Här syns det tydligt att huskroppen består av tegel.


Tänk vad mycket dessa byggnader kan berätta om Piteås sågverkshistoria, byggnader som idag endast är en skugga av vad de en gång varit.

  • Comments(1)//www.pitebyggnadsvard.se/#post194
Next »