Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Äntligen advent

TraditionerPosted by Erica Duvensjö Mon, December 02, 2013 16:03:46
Igår var det första advent. Äntligen! Nu är det nedräkning fram till julafton. Men innan dopparedagen står för dörren är det mycket som ska fixas. Pepparkakor ska bakas, julgranen kläs och julskinkan griljeras. Eftersom jag älskar julen, dofterna och myset så har jag såklart redan pyntat färdigt, nästa iaf smiley Tänkte att ni skulle få titta in i det Duvensjöska huset så här dagen efter advent.

På det gamla pianot, eller databordet som det nu blivit, samsas ljus och tomtar. På väggen över bordet syns en bonad med nästan 100 år på nacken.

Hyacinten har en given plats i farmors gamla julkruka. Med lite mossa och ett vackert spetsband blir den lite extra fin, och man slipper se den lite tråkiga plastkrukan den står i.

Över det lilla bordet med hyacinten hänger en mossklädd smideskrona med handtovade julgranskulor, pumlor på norrländska, från Eufåria.

På avlastningsbordet i vårt lilla kök står husets andra hyacint tillsammans med knäck inköpt på julmarknad i grannbyn under gårdagen, samt mjölskopor och ljusstakar i glas.

I tv-rummet har kakelugnen dekorerats med två hängande amaryllisblommor.

Ute på bron brinner ljuset fint i den gamla lyktan...

...och skidorna står i givakt i vänta på vinterföret.

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post216

God Jul

TraditionerPosted by Erica Duvensjö Tue, December 25, 2012 21:19:23

Hoppas ni alla haft en riktigt trevlig julafton med glögg, pepparkakor, god mat och kanske en stund framför Kalle och hans vänner eller Karl-Bertils jul.

Efter jul kommer Nyårsafton och med det ett helt nytt år med spännande möjligheter.God Jul och Gott Nytt År!


  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post197

En påskhälsning

TraditionerPosted by Erica Duvensjö Thu, April 05, 2012 21:08:05
Nu är påsken äntligen här! Helgen då godis är ett måste och våren känns mer aktuell än någonsin.Hoppas du får en riktigt trevlig påskhelg!

Kram Erica

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post178

Halloweenfirande

TraditionerPosted by Erica Duvensjö Mon, October 31, 2011 20:04:55
I år blev det en väldigt lugn Halloween. Barnen klädde ut sig och vi bjöd hem några kompisar, åt kladdkaka och badade badtunna.
För att skapa en riktigt kuslig stämning hade allrummet draperats med spindelnät och en hel del stora svarta åttafotingar...
På det gamla pianot, vår datamöbel, hängde spindelnät...
... på köksbordet hade hela fem spindlar spunnit ett virrvarr av spindelnät...
... till och med hunden hade fått sig en släng av spindelnätet. Vår gamla hund är van med det mesta och tog allt med ro.
Just den här installationen kändes nästan lite väl realistisk. Jag kan erkänna att jag inte var speciellt sugen på frukt den kvällen...
... men däremot kladdkakan gick ner i en väldigt fart :-)
Här är alla Halloweenfirande barn. Från vänster: Alex Stormtrooper, Pumphäxan Ida-Therése , Ninjan Emil och BatmanTheo.
  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post162

Midsommarafton 2011

TraditionerPosted by Erica Duvensjö Sat, June 25, 2011 21:21:05
På midsommarafton är det tradition i vår familj att klä vår lilla midsommarstång. I år var inget undantag. Jag gav mig ut i ett lite småmulet och regnigt Långnäs med både sekatör och häxsax för att hitta de bästa björkgrenarna och blommorna. Detta blev resultatet efter en stunds pysslande...

Efter påklädning av midsommarstången var det dags för lunch.
Jag hade gjort en snabb smörgåstårta på polarkakor med fyllning av räkor, lax och dill.
Tillsammans med ägg, goda korvar, ostar, sill och färskpotatis blev det en riktigt god lunch.
Med mat i magen åkte vi till Fagervik, en lägergård där midsommarfirandet varje år är en riktigt trevlig tillställning med dans runt midsommarstången, uppträdande av folkdanslaget, fiskdamm och hästridning.
Området ligger mycket naturskönt med egen badstrand.
Efter Fagervik tog vi en tur till friluftsområdet Swensbylijda för att titta på de nya djuren som flyttat dit för sommaren. Alex och Emil passade på att prova den gamla brandsprutan...
... och bekanta sig med de frigående tupparna och hönorna.

Vi gjorde också ett besök hos den söta och jättecharmiga kaninen som var väldigt förtjust i gräs.
En idolbild på mina älskade barn och en av mina tre småbröder, lillebror Daniel 18 år, som tillsammans med mamma var på sommarbesök hos oss.
  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post144

Glad påsk

TraditionerPosted by Erica Duvensjö Fri, April 22, 2011 20:20:05
Nu är äntligen den efterlängtade påskhelgen här med god mat och mycket vila. Det sista var nog dock en liten orealistisk tanke här hemma i det Duvensjöska huset. Här är det sällan som vi vilar allt för mycket. Jag hade tänkt att hinna färdigt det nya rummet i butiken under helgen, samt åka och hälsa på nära och kära så vila får man göra då man sover smiley

Glad påsk på er. Hoppas ni får en trevlig och skön påskhelg!

  • Comments(1)//www.pitebyggnadsvard.se/#post131

Alla hjärtans dag

TraditionerPosted by Erica Duvensjö Thu, February 17, 2011 10:48:08
Jag tror nog ingen har missat att det var Alla hjärtans dag i måndags.
För att lyxa till middagen lite gjorde jag kycklingpaj. Men någonting hände då jag skulle hälla fyllningen i pajformen som hade stått inne en stund i ugnen för att förgräddas. Då jag tog ut den och hällde i fyllningen sprack hela formen i två delar! Panik!! För att rädda så mycket som möjligt tog jag fram en långpanna och föste över de två delarna på pannan för att pajen skulle kunna gräddas färdigt. Tur i oturen var att formen var gjord av keramik och inte glas. Den gick att äta i alla fall, men vi lämnade pajen ute vid sprickan, för säkerhets skull!

Bättre gick det med min efterrätt. En sockerkaka med äppelklyftor.
Jag fick dessutom användning av min hjärtformade silikonbakform.
Kakan toppades med vaniljgrädde.
Som prydnad på bordet stod dessa vackra tulpaner som jag fick av min käre make!

  • Comments(1)//www.pitebyggnadsvard.se/#post115

Medeltidskalas

TraditionerPosted by Erica Duvensjö Sat, January 29, 2011 20:11:43
Vår äldste son Alex fyllde sju år vid jul och under mellandagarna var det dags för kalas. Han hade bestämt sig för ett medeltidskalas (eftersom vi är med i en medeltidsförening). Som så ofta, då det vankas kalas, blev min man eld och lågor. Nu ska här fixas ett riktigt medeltida kalas med musik, mat och lekar!

Efter veckor med förberedelser kom äntligen dagen med stort D. Med riddare, vikingar och prinsessor på plats, medeltida musik (som bränts ned på skiva) och medeltida middagsmat bestående av bröd, smör, korv, ost och en rotfruktsgryta blev kvällen en riktig höjdare. Här kommer ett litet sammandrag:
Då middagen var avklarad blev det lekar och en historielektion om medeltiden.
Efter det vankades tårtätning. Temat för tårtan var att skumtomtarna hade intagit borgen och legoriddarna skulle återta den.
Jag kan säga att legoriddarna gjorde allt för att hämnas. Riktiga otäckingar...

Sist, men absolut inte minst, avslutades kvällen med den engelske riddaren som utmanade barnen på en duell. Om de slog ned honom skulle en välförtjänt godispåse vänta. Tanken var att de skulle gå fram en och en. Det funkade tills alla fått sin påse, men sedan tyckte barnen att det var alla på riddaren som gällde...

Kvällen tog till sist slut och både barn och vuxna var rätt trötta, men tröttast och lyckligast var nog Alex, vår storkille!

  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post108
Next »