Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Alex nya sovrum

Tips och trixPosted by Erica Duvensjö Tue, March 17, 2015 14:29:41
Vi har under ett års tid lovat vår äldsta son att vi ska renovera hans rum. Med moccafärgade vävtapeter och schackmålade rutor i vitt och mintgrönt ville han helt byta stil. Efter flera månaders funderande kom alla tre slutligen fram till att det fick bli en stil som kombinerade amerikanskt 50-tal och ruffig industristil.

Vi valde att tapetsera två väggar med en grå tapet, medan de andra två fick en tegelväggstapet. Till golv valde vi ett grafitgrått klickgolv.
Taket och snickerierna runt fönstret och dörren bättringsmålades med Ottossons vita linoljefärg.
Klädkroken med 50-talstema kunde återanvändas som ni kan se här på den övre"före" och den undre "efter"-bilden samt också två av Alex tidigare tavlor.

Eftersom rummet är litet var det svårt att hitta rätt förvaringsmöbel, men på IKEA hittade vi till slut en möbel som passade perfekt i både höjd och bredd. Den var vit från början, men vi målade den med Chalk Paint Graphite två varv. Schablontrycket för tankarna till den amerikanska militärgenren.

För att skapa så mycket plats som möjligt i rummet, och få någonstans att hänga med kompisarna, valde vi att satsa på en loftsäng. Vi hade tur och fyndade en på Blocket. Genom att såga av benen ca 10 cm så den skulle kunna få plats under snedtaket, samt målad den svart med hammarlack blev den perfekt!
Pallen, vars ben är behandlad med Allbäcks svarta linoljevax och vars toppskiva är målad med Chalk Paint Graphite, har fått samma schablontryck som skåpet. Tillsammans med saccosäckarna blir det en mysigt "hänghörn".
Den röda runda mattan från tidigare kunde som tur var återanvändas.
Så här såg Alex rum ut på precis samma ställe innan renoveringen påbörjades.

Nu har Alex äntligen fått ett rum han trivs i och vi är jättenöjda!

 • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post244

Höstdekorationer i Burträsk

Tips och trixPosted by Erica Duvensjö Mon, October 06, 2014 20:17:34
Jag lovade i förra inlägget att jag skulle visa några av de fina höstarrangemangen som gjordes under dekorationsdagen på hembygdsområdet i Burträsk för några veckor sedan.
Att använda mossa i en fyrkantigt hönsnätskruka tillsammans med korallkornell är riktigt vackert!

Har ni sett de fina stora träknapparna och det lilla kaffemåttet? Roligt att kunna använda lite annorlunda dekorationsmaterial.

Alla arrangemang och höstkransar lades upp och hängdes fram för allmän beskådan - riktigt höstfint på härbret!


Detta var ett ovanligt och personligt arrangemang. Mycket snyggt!

Träknappar även på denna krans. Tillsammans med ett renhorn blir det riktigt norrländskt smiley

Också ladugården dekorerades med höstarrangemangen.

Ett gammalt träbord uppdukat med gamla lådor, ljung, äpplen, skyltar och mycket annat smått och gott blev ett fint stilleben under björkens hängande grenar.

En liten närbild på en del av alla fina arrangemang.


Sist men inte minst - talesättet "Gammal kärlek rostar aldrig" tillsammans med den rostiga nyckeln och det skira hjärtat får avsluta detta inlägg. Nästa gång ska ni få titta närmare på de dörrar som inkommit till gårdsbutiken. Särskilt en av dem är något alldeles extra... smiley


 • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post239

Emils Temarum – Sagan om Ringen del 2

Tips och trixPosted by Erica Duvensjö Fri, April 25, 2014 08:22:06
Gästskribent Jimmy fortsätter berätta om vår son Emils temarum:

Med Barda på TVn, och som tema på sitt 6-årskalas med alver, orcher och sagoväsen så började hans Sagan om Ringen intresse att gro. Filmerna är fortfarande för läskiga, men TV-spelet: Lego – Sagan om Ringen fanns ju hemma och figurerna Legolas och Frodo samt alvbyn Rivendell figurerade frekvent i hans lekar och teckningar.
Med allt tidigare skapande i bagaget och med en inställning om att vi kan fixa ett riktigt coolt pojkrum så satte jag och Emil igång att sondera Internet på Sagan om Ringen-idéer och foton som vi kunde ha som förebilder. Idéerna sprutade och skisserna blev fler och fler, Legolas i helfigur byttes mot Aragorn, valvbågar fylldes med innehåll, hobbithus studerades och någonstans ur alla dessa lösa idéer växte ett helt rum fram. Ett rum som blev en egen liten stuga, med stenväggar.
- Som hos Ronja i Mattisborgen, beskrev Emil känslan han sökte, fast jag vill kunna se himlen med stjärnor och moln!

När arbetet påbörjades efter jul hade nog ingen i familjen exakt klart för sig vad som önskades. Inte heller jag som skulle förverkliga detta, men jag hade lyssnat så mycket på Emil och hans beskrivningar av hans drömmar och känslor, att jag gick mer på detta än på hans mer eller mindre galna idéer. De gamla muralmålningarna täcktes med en grå grundnyans av linoljeemulsion där sedan sten för sten sakta fick växa fram för att få en egen identitet. På två ställen har sedan muren rasat och där stenarna saknas ser man ut över Rivendell och ett förtrollat landskap. Dessa detaljer är dock inte handmålade, utan infällda genom att använda fototapeter.

Vissa fönsterfoder fick ett marmorliknande mönster medan fönsterbräda, sängens undersida samt dörrens insida inte skulle passa med stenmönster. Där fick det istället bli mörka handmålade träplankor i ljusbrun linoljefärg. För att skapa den karaktäristiska träådringen användes ett ådringsverktyg i gummi. Sist men absolut inte minst dekorerades ytorna med dekorativa stora smidesgångjärn. Också dessa enligt sonens val. Det är en bestämd herre vi pratar om här, så han ratade nog ett tiotal gångjärn innan han kände sig nöjd. Detsamma gällde även val av beslag, klädkrok samt lampor.

När vi kom till taket så var förutsättningarna både bra och dåliga. Moln och stjärnor fanns redan i det ljusblå taket sedan tidigare. Enda kruxet var att en stor björk tidigare hade letat sig upp i taket och den var vi ju tvungna att dölja på något sätt för att slippa måla om hela taket. Jag har alltid varit fascinerad av möjligheten att skapa utomhusmiljöer inomhus och här någonstans fanns nyckeln till Emils dröm att se ut genom taket. Ett nytt paneltak skulle monteras, fast denna gång skulle det bara täcka kanterna av stugan, och därmed få fram en illusion av att delar av taket hade rasat in. Ett antal brädor måttades, kapades och ”bröts av” med hjälp av sticksåg, bandkniv och täljkniv. Hela taket behandlades sedan med ett linoljevax som vi själva mixade fram rätt kulör på.

Om man nu får som Emil, möjligheten skapa sitt eget rum, eller i alla fall får väldigt stor bestämmanderätt, medan pappa gör jobbet, då får man ju också räkna med att pappa spårar ur och hittar på en överraskning. Emil ville från början ha den magiska porten till Morias gruvor på utsidan av dörren, men då protesterade hustrun och sa att temarummet fick stanna inne i rummet. I filmen lyser ju den magiska porten upp när Gandalf hittar rätt fras för att öppna den och detta ville jag återskapa. Det enda jag dubbelkollade med Emil var om han kunde tänka sig att ha porten på en av väggarna inne i rummet istället och efter lite ”smakande” och nickningar fick jag ett jakande svar. Min idé bestod i att med hjälp av ofärgad UV-färg, som blir ljusblå när den belyses med en så kallad blacklight (UV-belysning), få porten att vara osynlig när det är ljust i rummet och kunna få porten att självlysande framträda ur murväggen i mörkret. Att få tag i färg var inte helt enkelt, att överföra motivet till väggen utan att kunna rita upp det med blyerts var nästa utmaning. När väl dessa saker var lösta kom nästa huvudbry: Färgen var kulörlös att måla med så jag hade ingen aning om var jag hade målat, eller hur det såg ut. Men genom att ömsom tända UV-lampan och släcka takbelysningen kom till slut porten på plats. Överraskningsmomentet var inne. Båda barnen ropades in i rummet och de märkte inget särskilt. Vi släckte belysningen varpå de två såg väldigt fundersamma ut, ända tills UV-lampan tändes och porten blinkade till och återgavs med ett magiskt blått ljus.
Emil var överlycklig då han fick ett alldeles eget tidningsreportage och på framsidan visa upp sin alldeles egna Moriaport.

Ibland kan man sådär märkbart avläsa lycka i ett barns ögon och detta var ett sådant tillfälle. Och jag måste tillstå att jag förstår honom. Det blev långt mycket bättre än vad jag hade föreställt mig. Och så här i efterhand blev hela rummet långt mycket bättre än vad någon i familjen hade tänkt sig.

/Jimmy • Comments(1)//www.pitebyggnadsvard.se/#post227

Emils Temarum – Sagan om Ringen del 1

Tips och trixPosted by Erica Duvensjö Thu, April 10, 2014 14:55:16

Gästskribent Jimmy Duvensjö

När vi inredde två barnrum på övervåningen i vårt hus för 7 år sedan var den yngste telningen Emil i spjälsängsåldern och hade inte så många önskemål. Storebror Alex ville däremot ha motivmålade väggar. Erica målade då ett norrländskt landskap och jag kompletterade enligt sonens önskemål med en gammaldags bil och en råtta i ett hål.
Det blev en riktig Farmor Ankabil på vägen under det lilla fönstret.

Några år senare bytte barnen rum med varandra då Alex tyckte sig ha växt ifrån de norrländska barnmotiven i rummet. Detta rum övertogs då gladeligen av lillebror. Efter ganska kort tid började även han hävda att han var alldeles för gammal för ”bebisrummet” som han kallade det.
Det norrländska landskapet med ängslada, björk och vattenfall. Till höger återfinns sängen gjord av IKEAskåp.

Några år tidigare hade barnens lekrum genomgått en renovering, ett rum som från början skulle ha temat Star Wars, sedan Lego Star Wars, men som slutligen hamnade på ett klassiskt legorum i grundfärgerna grönt, blått, gult och rött. Barnen hade själva fått skapa inredningen genom att bygga ett lekrum i lego och de blev väldigt nöjda när rummet äntligen var inflyttningsfärdigt!
Här står jag och målar en legogubbe, men mycket är kvar att göra innan rummet är färdigt.

Med legorummet i bagaget ville Emil därför ha ett tema i sitt nyrenoverade sovrum. Från början var temat Halloween, men det gick ganska snart upp ett Liljeholmens för honom att det faktiskt inte var Halloween året runt samt att det fanns överhängande risk att ett sådant rum kunde bli lite läskigt. Vi beslutade därför att Emils tankar skulle få vila tills vi hittade ett tema som höll i sig längre än 3 veckor…

Lite andra idéer hade hunnit förverkligas innan Emils Sagan om Ringen-rum påbörjades, eller rättare sagt detaljer som sedermera knöts ihop till en helhet då rummet slutligen blev färdigt. Till detta hör en djungelstol, ett tredimensionellt skrivbordslandskap på medeltidstema - helt komplett med brygga, båt, vallgrav och riddarborg med vindbrygga. Från början fanns även också önskemål om badstrand och tågräls med tillhörande tunnel – något som vi idag är tacksamma att vi lämnade därhän.
Skrivbordslandskapet med bryggan och den lilla båten i förgrunden. Borgen skymtar till höger i bild. Längre bort i bild är själva staden med inspiration från medeltida bebyggelse.

Till slut skulle rummet så sakteliga förvandlas till ett Sagan om Ringen-rum - men den förvandlingen få ni se i nästa inlägg.

 • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post226

Ljusstakar

Tips och trixPosted by Erica Duvensjö Tue, December 10, 2013 13:19:53
Så här i adventstider så tänkte jag visa upp några inspirationsbilder av mina egentillverkade ljusstakar.
Genom att borra hål i ett vedträ som hyvlats av på undersidan, för att lättare kunna stå plant, sticker man sedan ner valfria ljushållare. Vips är en ljusstake född. I detta fall har jag använt mig av smideshållare med inspiration från medeltiden. Klockorna visar kl 1-4 och passar utmärkt nu till advent. Med ett filthjärta i mörkröd kulör och en gammal nyckel är sedan adventsljusstaken färdig.

Samma variant, skiljer gör ljushållare och dekorationer.

Här är de bägge adventsljusstakarna tillsammans. Personliga, eller hur smiley

En annan variant av ljusstake/adventsljusstake är dessa skapelser. Med gamla kakformar, grånade panelbrädor, filthjärtan och band har man skapat fina "gå-bort-presenter" eller ett annorlunda blickfång på vardagsrumsbordet smiley

Tänk vad mycket som går att skapa genom återbruk!


 • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post217

Artikel om fönsterbyte

Tips och trixPosted by Erica Duvensjö Wed, September 25, 2013 08:46:06
Jag snubblade över denna artikel om fönsterbyte på Svenska Byggnadsvårdsföreningens sida. Väl värd att läsa igenom och fundera kring vad som blir bäst för miljön, plånboken och estetiken...


Naturskyddsföreningen sprider missvisande information om fönsterbyten i sin medlemstidning ”Sveriges Natur” och visar att de inte har koll på åtgärdens negativa miljökonsekvenser.

Vill Naturskyddsföreningen att vi skall byta ut våra gamla fönster? Så tolkar vi notisen ”Glasklart byte” i nummer 4 av Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Natur. Där står bland annat att ”fönster med u-värden kring 1,2–1,3 bör kunna passa in i nästan alla sammanhang.” Eftersom u-värden kring 1,2-1,3 bara uppnås med utbytesfönster med glaskassetter innebär det att Naturskyddsföreningen tycker man bör byta i nästan alla sammanhang. Vidare står det att ett kassettfönster kan vara upp till tre gånger så effektivt som ett gammalt och att det därför kan vara klokt att byta ut det gamla. Jämförelsen haltar lika illa som i fönsterbytarreklamen, eftersom fönstren bara är en liten del av husets klimatskal. I en normalvilla går det inte att räkna hem ett fönsterbyte eftersom de måste bytas igen innan energieffektiviseringen har lönat sig. Men inte nog med det, både Energimyndigheten och Boverket förespråkar fönsterrenovering med LE-glas i innerbågen istället för fönsterbyte. Dessutom får man enligt Plan- och bygglagen inte göra ovarsamma och förvanskande åtgärder, det skulle innebära ett lagbrott. Så långt fakta, lagar och rekommendationer som Naturskyddsföreningen har missat att upplysa om.

Det som förvånar oss och alla naturvänner mest är att Naturskyddsföreningen inte verkar ha koll på miljökonsekvenserna. Som påminnelse kommer här en liten uppdatering:

 • Att byta gedigna träfönster är slöseri med jordens resurser. De gamla slängs på tippen och de nya kräver resurser vid tillverkning och transporter.
 • Att byta fönster är särskilt miljöbelastande om fönstret inte tillverkas av trä. I dessa fall innehåller de en lång rad komponenter som är komplexa att framställa och senare ta tillvara; aluminium, fogmassor, plaster, färger etc.
 • Om man byter till fönster med aluminium- eller plast så blir det ekologiska fotavtrycket än större genom energikrävande tillverkning. Och alla minns vi väl miljökatastrofen i Donau när 1 miljon kubikmeter giftslam från ett aluminiumverk läckte ut med katastrofala följder för det ekologiska systemet.
 • Bara gedigna träfönster går att underhålla långsiktigt, dvs hundratals år. Alla plast-, aluminium- och hybridfönster måste bytas med jämna mellanrum eftersom de inte går att underhålla. Vem tjänar på det? Inte husägaren i alla fall.
 • Fönsterrenovering ger gröna jobb. Det vill säga lokal arbetskraft istället för en avlägsen tillverkning, vida kringresande montörer och långa transporter.
 • Slutligen – ett gediget, väl underhållet träfönster med profilering och skiftande glas är vackert. Det ökar husets ekonomiska värde vid en försäljning till kvalitetsmedvetna hus- och bostadsrättsköpare.

Man kan förstå att byggindustrin gärna vill byta ut fönster som ger klirr i kassan både kort- och långsiktigt, men när ingen annan tjänar på fönsterbytet, allra minst moder jord, så är det anmärkningsvärt att Naturskyddsföreningen förespråkar fönsterbyten. Byggnadsvårdsföreningen tycker att Naturskyddsföreningen skall uppdatera sina kunskaper om vilka konsekvenser teknik- och resursintensiva naturskyddsåtgärder får med avseende på livscykler och ekologiska fotavtryck.


Paul Hansson Stephan Fickler
Byggnadsantikvarie & f.d Byggnadsantikvarie & verksamhetsledare
redaktör för Byggnadskultur Svenska byggnadsvårdsföreningen
 • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post211

Julpyssel

Tips och trixPosted by Erica Duvensjö Sun, December 09, 2012 21:52:58
Nu inför jul stundar en riktigt trevlig tradition - julpysslet.
Här kommer lite inspiration på både tips och trix.
Ett måste på julen är granen...
... och med hjälp av en bakform, remmar och träpärlor har en alldeles egen grandekoration föds.
Ett annat måste är tomtar som dyker upp både här och där...
...och julstilleben ute. Här har jag använt mig av ett par gamla skidor, en mjölkhämtare...
... en gammal whiskeytunna, grangrenar och mossa.
För er som inte har allt för många ljusstakar men som ändå vill kunna tända många ljus på samma gång - ta ett äpple, gör hål i toppen och stick ner ett ljus.
Om kakelugnen inte fungerar går den utmärkt att använda ändå - några tända ljus skapar en riktigt go stämning!

 • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post196

Sommarinspiration

Tips och trixPosted by Erica Duvensjö Tue, August 07, 2012 22:00:28
Nu när sensommaren är här tänkte jag visa lite bilder som för mig andas semester, sol och sköna dagar.
Blåklockor och ängsblommor i skön harmoni.
Handdukar på tork utanför Pehrsgården i Svensbyn.
En helt perfekt ljugarbänk utanför bagarstugan.
Betonghjärtan på en hylla i växthuset ser ut att må gott i solen.
På bordet bredvid väntar en somrig sallad med jordgubbar, melon och fetaost.
Två killar i kvällssolen vid Luleälv.
Ängsladan gömmer sig bland de höga sommarblommorna.
Utanför fönstret finns både trädgårdsland, kohage och granngården.
Familjens nykomling,Tjatte, latar sig i solen på den varma fönsterbrädan.


 • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post187
Next »