Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Skyltsöndag i Piteå

MarknaderPosted by Erica Duvensjö Tue, December 06, 2011 22:02:54
Helgen vid första advent var det dags för den årliga skyltsöndagen. För första gången var jag med eftersom jag under hösten gått med i föreningen Pite Unika.
På rådhustorget hade vi radat upp oss. Till denna marknad hade jag tagit fasta på mat och bakning, något som är förknippat med den stundande julen.

Framför oss puttrade glöggen i den gamla kaffepannan...

... och de vackra brukshästarna hade fullt upp. Kön var stundtals väldigt lång.

I mitten av Rådhustorget tornar den stora julgranen upp sig och under eftermiddagen var julstämningen på topp då ett stilla snöfall färgade marken vit.

För att skapa lite extra stämning tog jag dagen till ära med mig en riktigt julig tomtelykta.

Skyltsöndagen blev verkligen lyckad!

  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post165

Medeltidsmarknaden i Luleå

MarknaderPosted by Erica Duvensjö Thu, July 21, 2011 22:45:39
Under sommaren avlöser den ena marknaden den andra, och alla har sin egen speciella prägel. Medeltidsdagarna i Luleå på friluftsmuseet Hägnan, ett stenkast från världsarvet Gammelstad, är ett bra exempel på en marknad med särprägel.
Under fyra dagar fylls området av medeltidsklädda människor med ett tidsspann från vikingatid till 1600-tal. Vi är själva med i föreningen som anordnar de årliga medeltidsdagarna och då jag också ställde ut en del av vårt butikssortiment tänkte att ni nu får hänga på och se hur den kan te sig.
Under marknadens fyra dagar valde jag att visa fram vårt smidessortiment och sådant man kan äta. Barkbrödet blev en riktig bästsäljare och många blev glatt överraskade av den goda smaken.
Här är en del av marknadsplatsen. I år var vi runt 15 försäljare, ett nytt rekord faktiskt! Min käre man hjälpte till då och då, men... ... mest kunde han ses i smedjan. Han passade på att göra färdigt lite beställningsjobb och...
... smida en trefot (ställningen för grytan).

Också i medeltiden finns det skyltar för att navigera rätt.
En glimt av hantverkslägret med garn, krus och andra nödvändiga ting.
Vissa kvällar underhöll gycklargruppen Trix tillsammans med gycklargruppen Pyrox och den medeltida musikgruppen Krabat.
Under dagarna slogs riddarna mot varandra... ... och när alla gått hem var det barnens tur. Ni kan nog gissa vem som vann!Det är ovanligt att jag blir fångad på kort, men ibland så slipper jag inte undan. Kvällen till ära hade jag på mig min vikingatida tubklänning som min mor sydde åt mig för några veckor sedan. Tack mamma!
Sista kvällen var det dags för bankett. Vi var ett stort gäng som samlades. Här är endast en liten del av alla som var med. Emil och Alex i sina nysydda vikingakläder. Det enda som vi inte sytt själva var Alex kofta som från början tillhörde min garderob, men som efter ett missöde i tvättmaskinen kom att passa Alex perfekt. Medeltidseventet med tillhörande marknad var jättetrevligt och vi längtar redan till nästa år då evenemanget fyller 10 år!


  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post147

Kyrkmarknad i Öjebyn

MarknaderPosted by Erica Duvensjö Fri, July 08, 2011 17:32:00

Förra helgen gick den årliga sommarmarknaden i Öjebyn av stapeln. Vi hade sedan länge bestämt oss för att vara med, dels för att göra reklam för företaget, dels för att försöka skapa ett litet byggnadsvårdshörn.

I anslutning till den gamla kyrkstaden med tillhörande korskyrka i sten, pågick marknaden under tre dagar.

Vi hade bland de bästa platserna, med kyrkan i bakgrunden och på en stor öppen gräsyta.

Första dagen fokuserade jag på att visa upp byggnadsvårdsprodukterna.

Andra och tredje dagen blev det lite mer smide.

Min andra hälft agerade fönsterhantverkare under helgen, samt visade hur man använder den mycket smidiga färgborttagaren ”Speedheater”.

Summa summarum blev helgen otroligt lyckad! Vi träffade väldigt många trevliga husägare med frågor om både restaurering och materialval. Också heminredningsintresserade kom förbi för att titta på våra produkter. Ett stort Tack till alla, både besökare och arrangörer.

  • Comments(3)//www.pitebyggnadsvard.se/#post146