Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Julklappstips

ButikssortimentPosted by Erica Duvensjö Wed, November 23, 2016 09:17:08

Nu när julen snart är här är det många som går i julklappstankar. Här kommer därför några tips från vårt sortiment.

Taklampa med cremevit plåtskärm och grafitgrå kant. Mässingsupphängning och tvinnad textilsladd i lantlig och gammaldags modell.
Passar utmärkt att hänga upp i hallen eller köket.

Pris: 525 kr.

Praktiska och gammaldags klädnypor i trä. Ursprungligen en amerikans modell, säljs i 10-pack.

Pris: 69 kr.

Vackert frostade istappar i glas för dekoration i granen, på kransen eller i fönstret.
Tre storlekar i längderna: 20,25 och 30 cm. Säljes i 3-pack.

Pris: 79 kr.

Mattsvart klämma för små julgransljus. Storlek: 8 cm.
OBS: Ljus medföljer inte!

Pris: 25 kr.


Till sist har vi också ett antal olika presentpåsar med allt från te och ljus till linoljesåpa och lintrasa.

Varmt välkommen till handelsboden och till vår webbutik!  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post259

Vår egen tjärolja

ButikssortimentPosted by Erica Duvensjö Tue, July 05, 2016 20:54:08

Är det dags att olja din altan, grillplats eller brygga?
Bäst resultat får du med Pite Byggnadsvårds Norrländska Tjära eller Tjärolja!

Har du någonsin funderat på vad oljehinken du nyss bar hem från varuhuset innehåller?
Vattenburen olja? Hur mycket är i så fall vatten och hur mycket är olja?
Att kontrollera torrhalten, alltså den del av produkten som inte dunstar, är viktigt. På marknaden finns produkter med så låg torrhalt som 12%. Det betyder att en 3-litershink med ”olja”, endast innehåller 3,6 dl olja av oklar kvalitet. Resten är vatten och lite kemikalier.

Pite Byggnadsvårds Norrländska Tjära och Tjäroljor har en torrhalt på 100% vilket gör att det du tillför ditt virke faktiskt stannar där du tänkt att det ska stanna.
Våra tjäroljor tillverkas av svensk kallpressad linolja av hög kvalitet, samt norrländsk dalbränd furutjära. Tjäroljan finns i gyllenbrun, naturlig kulör som skyddar och lyfter fram virkets naturliga mönster. Vi erbjuder också tre standardkulörer som framhäver dina träkonstruktioner mot omgivningen. En vacker mörkbrun, en sober svart, samt en röd som inspirerats av falurött.

Välkommen till Långnäs!
  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post257

Nytt i butiken

ButikssortimentPosted by Erica Duvensjö Wed, February 10, 2016 13:11:42

Nytt år och en hel del nyheter i handelboden och webbutiken. Gemensamt för dem alla är att de flörtar med den lantliga stilen.

Vad sägs om:

Liten etsad glasvas med vågformad kant för 45 kr. Svartmatt ljusstake i järn för 69 kr.

Snörhållare i gjutjärn med tillhörande sax och slitstarkt klassiskt snöre för 225 kr.

Gjutjärnskonsoll i en enkel och klassisk stil för 75 kr/ st.

Svart tvinnad textilsladd som pryds av en antikfärgad lamphållare med av- och påvred.
Längd på lampsladden är 2,5 meter och priset är 229 kr.

För alla pysselsugna har vi också fått in schabloner i zink. De säljs i set om nummer 0-9 med tillhörande robust trälåda. Storleken är: 13x10,5x5 cm och kostar 189 kr.  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post256

Linoljesåpa

ButikssortimentPosted by Erica Duvensjö Wed, December 16, 2015 10:02:20

Jag kan inte sluta tala varmt om tv-programmet ”Det sitter i väggarna” - SVT´s byggnadsvårds- och historieprogram där programledaren Christopher O´Regan djupdyker i historiska källor medan byggnadsantikvarien Erika Åberg renoverar med beprövade tekniker och material.

Varje vecka står ett nytt hus i fokus och i måndagens avsnitt gick resan till den f.d lanthandeln Holmetorp i Östergötland.
Äggoljetemperan, den naturliga och ekologiska färgen, fick bli kvällens huvudperson då Erika målade snickerierna i den gamla lanthandelsdelen. Kulörvalet flörtade friskt med det sena 1800-talets mörka snickerier och ljusa väggar. En väldigt lyckad kombo!
Golvet fick sig också en behandling, dock inte med äggoljetempera utan med linoljesåpa och skurborste – ett klassiskt skurgolv helt enkelt.

Linoljesåpan är verkligen en produkt du kan använda till det mesta! Förutom såpskurning går den alldeles utmärkt att använda som tvål och tvättmedel, avlägsnar färg från beslag, rengör utemöblerna från alger, smuts från skinnsäten i husbilen m.m. Den är helt enkelt ett måste i varje hem och kan självklart köpas hos oss, tillsammans med den klassiska rotborsten och den hållbara lintrasan.  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post255

Dörrar, fernissa och linoljefärg

ButikssortimentPosted by Erica Duvensjö Mon, November 30, 2015 11:07:22

För er som följer Svt´s byggnadsvårdsprogram "Det sitter i väggarna" fick i måndags stifta bekantskap med ett f.d pensionat på Köpmanholm utanför Norrtälje.

Foto från svtplay.se

Historikern Christopher O´Regan grävde djup i arkiven och fick som vanligt fram många intressanta händelser kopplade till huset, medan byggnadsantikvarie Erika Åberg fernissade ett trägolv och fogade om en kakelugn med mjölk, ägg, pigment och krita.

Under kvällen gav sig Erika också i kast med att linoljefärgsmåla en pardörr och ge råd och tips på vilka detaljer som skvallrar om en dörrs ålder.

Blev ni sugna på att prova fernissa sovrummets trägolv, ersätta den moderna köksdörren till en mer tidstypisk innerdörr eller foga om kakelugnsskarvar som krackelerat? Vi har det ni behöver, allt utom mjölk och ägg förstås :-)  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post254

Fönsterrenovering

ButikssortimentPosted by Erica Duvensjö Fri, November 20, 2015 11:34:14

Några tips och råd till er som såg SVT:s byggnadsvårdsserie ”Det sitter i väggarna” i måndags. Där kunde ni se byggnadsantikvarie Erika Åberg ta sig an en fönsterrenovering - vilka steg som ingår och vilka material som används för ett hållbart och vårdande resultat.

Något vi märkt under åren är att råden och materialen som används vid fönsterrenovering skiljer mellan olika materialtillverkares ”skolor”. Ett exempel är frågan kring kittfalsen. Bör de behandlas med schellack eller linolja, kanske rentav grundmålas innan kittning – ja, det beror på vem man frågar.
Detsamma gäller halvoljning med lika delar linolja och balsamterpentin istället för ren linolja. Lösningsmedel är inget vi förordar utom just i specifika fall, dels då man kan utveckla en överkänslighet mot lösningsmedel, dels då en halvinoljning halverar oljemängden vilket medför att behandlingen kan behöva utföras två gånger istället för en. Behandlar du med ett tunnare lager kokt linolja av god kvalitet innan målning behöver du inte tillsätta någon form av lösningsmedel – bra för dig och bra för naturen!

Alla de material som användes i programmet finns att köpa hos oss. Dessutom finns en hel del andra verktyg och utrustning du kan behöva för att lyckas med fönsterrenoveringen. Vi hjälper naturligtvis även till med goda råd och för dig som önskar en liten kom-igång-hjälp ordnar vi gärna en personlig prova-på-kurs.

Så… Kontakta oss på Pite Byggnadsvård INNAN du sätter igång med arbetet!  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post253

Höstiga nyheter

ButikssortimentPosted by Erica Duvensjö Thu, October 22, 2015 11:11:57

När hösten och vinterns pysselkvällar i handelsboden närmar sig med stormsteg så har hyllorna börjat fyllas med årets pysselnyheter. Här kommer ett axplock på vad ni finner i handelsboden och på vår webbutik:

Små klädnypor, vita eller naturfärgade, med en storlek på ca 4 cm passar perfekt till julkransen, jularrangemanget och till scrapbooking. 5 kr/st.

Små rektangulära och kvadratiska paket på stick, 19 kr/st.

Snöflinga i trä för upphängning i julgranen, på dörrkransen eller kanske som prydnad på julklapparna? 19 kr/st.

Små söta stickade strumpor för 35 kr/par.

Bedårande små stickade tröjor på galge. 45 kr/st.

Vi har också fått in fyra olika pysselpåsar som är perfekta som julklapp eller som "gå-bort-present". 39 kr/st.  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post251

Nytt i handelsboden

ButikssortimentPosted by Erica Duvensjö Mon, June 15, 2015 22:27:44
Nu inför sommaren har några riktiga sommarfavoriter plockats fram i handelsboden.
Rotfruktsborste med en längd på 12 cm är perfekt för potatis och rovor. Pris 35 kr.

Marmorskärbräda för 185 kr passa perfekt i det lantliga köket.

Snart får vi också in de populära klädnyporna!

Vi har öppet ons-fre kl 13-17 och lörd kl 12-15.
Välkommen ut till vår handelsbod i Långnäs!  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post247
Next »