Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Kyrkstugehelg

Kyrkstugan i ÖjebynPosted by Erica Duvensjö Sun, July 04, 2010 22:31:17
I helgen var den årliga kyrkmarknaden i Öjebyn, en helg då många kyrkstugeägare är på plats i sina rum och stugor. Fönsterluckor är öppna och broar är prydda med ängsblommor i hinkar och krukor.
Vi ville så klart inte vara sämre vi även om det dröjde ända till söndag innan vi anlände med nyplockade blommor i en zinkhink.
I vårt fönstret har jag hängt dit en liten skylt med texten "Pite Byggnadsvård kommer att restaurera detta kyrkstugerum". Lite gratis reklam är aldrig fel smiley

Efter lite socialisering med alla nya grannar gick vi en guidad tur i området. Efter en rundvandring i smogen (gränderna) styrde guiden Ida kosan mot församlingens visningsstuga byggd 1804. Det visade sig vara en stuga med fyra rum, alla inredda i olika tidsepoker från 1700-tal till tidigt 1900. Med kameran i högsta hugg passade jag på att ta en hel massa bilder till mitt eget lilla bildarkiv.
Detta rum representerar troligen det sena 1800-talet då de mörka färgerna var populära.
En spegel och en liten tavla på en skänk utgör ett fint stilleben.
Grannrummet har troligen anor från början av 1900-talet då färgerna är ljusare och stilen något lättare.
Skänken är målad i en ljusare kulör än grannrummets. Även detta indikerar på en senare stilepok.
I trappen på väg till övervåningen står de nötta skinnskorna och väntar på sin ägare.
Rummen på överplan är av äldre modell. Med tanke på den schablonmålade timmerväggen med lerkilning visar detta rum en kyrkstugeinteriör från tidigt 1700-tal.
Även det sista rummet är schablonmålat. Väggarna är uppdelade med en bröstlist i höjd med fönstrets nedre kant vilket var vanligt under början av 1800-talet.
I rummet står även denna vackra skåpsäng med träsniderier i toppen.

Vad mycket inspiration jag fick! Än så länge kommer vi dock att fortsätta mysa i vårt lilla krypin, ett rum som var väldigt besökt under dagen. Att vara 12 personer i samma rum kan vara lite stojigt, men ack så mysigt!  • Comments(3)//www.pitebyggnadsvard.se/#post47

Blivit med kyrkstuga

Kyrkstugan i ÖjebynPosted by Erica Duvensjö Tue, June 15, 2010 20:17:28
Idag har vi blivit med kyrkstuga. Kammaren som vi köpt ligger tillsammans med fem andra kamrar i ett tvåvåninghus utmed gångstråket upp mot kyrkan i Öjebyn.

Fönstret längst ner till vänster tillhör vår kammare. Både fönsterkarm, foder och luckor är målade med en alkydoljefärg, men den kommer att få stryka på foten till förmån för en vit linoljefärg.

Det är ett alldeles perfekt läge då tanken är att restaurera och inreda den i gammal stil, detta för att marknadsför mitt företag och min byggnadsvårdsbutik under kyrkhelgerna. För tillfället lutar det åt att kammaren får en 1850-tals stil, men det kan hinna ändras på vägen.

Den lilla kammaren på ca 10kvm är romantiskt inredd i ljusblått och vitt.

På golvet ligger en plastmatta och det blir väldigt spännande att se vad som döljer sig under den. Kanske det gamla golvet?!
Taket är i original med breda plankor. Det är dock ommålat men med hjälp av en Speed heater fixar man bort färgen och målar taket med limfärg istället.


Livet tar sina krumsprång ibland och då är det bara att hänga med!


  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post39