Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Fotograf för en dag

Jobbuppdrag & KurserPosted by Erica Duvensjö Mon, December 30, 2013 18:40:50
Jag fick frågan från Maud på den mysiga butiken Gårdsromantik i Luleå om jag kunde ta några fotografier på en vacker plommonfärgad klänning av märket Jeanne D`Arc Living som hon hade fått in. Självklart kunde jag göra det smiley
Efter att ha grävt fram alla lampor som vi hittade i huset, för att få så bra belysning som möjligt, gick kameran varm. Platsen blev vårt tv-rum som är det ljusaste och vitaste rummet i huset och där vi har också har vår vackra kakelugn vilken blev en central del av fotot - förutom klänningen såklart smiley
Fotomodell stod min mamma då hon några dagar innan fotograferingen införskaffat samma klänning.


Det finns så många vackra detaljer på klänningen. Vad sägs om volanger och broderier i ljusare plommonkulör!
Vill du också köpa klänningen? Tryck här så kommer du direkt till webbutiken.  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post219

En kväll för Villaägarna

Jobbuppdrag & KurserPosted by Erica Duvensjö Tue, May 22, 2012 20:27:04
Igår gick årets Villaägarkväll av stapeln hos oss i Långnäs. Förra året vid samma tid stod regnet som spön i backen, men i år var solen framme och jag beslöt att vi skulle hålla oss utomhus.
Jag hade dukat upp fyra bord med allt från linoljefärg, till fönstervadd, tapeter och beslag. Eftersom förra årets deltagare fick provmåla både linoljefärg och färgvax samt använda sig av speedheater kände jag att årets upplaga skulle bli mer teoretisk och att fokus skulle ligga på de olika material som hör byggnadsvården till.
Kvällen blev mycket lyckad och ca 20 personer hittade ut på landet. Många var nyfikna och både gamla som nya kunder dök upp.

Tack för en trevlig måndagskväll, både besökare och styrelsen för Villaägarna!


  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post183

Byggnadsvårdsläger andra sommaren

Jobbuppdrag & KurserPosted by Erica Duvensjö Mon, May 30, 2011 08:06:17
Under förra helgen anordnades ett byggnadsvårdsläger i världsarvet Kyrkstaden Luleå, en fortsättning på förra årets läger. Objektet var det samma och tanken var att deltagarna skulle få prova på lite inomhusjobb samtidigt som fasaden skulle få sig en andra målningsomgång.
Alla deltagare var indelade i grupper och här är en grupp i full färd med att ta bort väggskivorna i hallen.
Bakom masoniten gömde sig en vacker timmervägg med tapetfragment.
Detta är en lite bit av den bård de hittade på väggen in mot vardagsstugan.
Vid förra kursen hann deltagarna måla fasaden första varvet med ljusrödslamfärg på panelen och linoljefärg i kulören Grön umbra 7%. I år var det dags för en andra strykning.
Allt skulle målas, både vindskivor och panel, från topp till tå!
En annan grupp tog hand om ytterdörr och innerdörr. Den senare behövde en rejäl skrubbning av vatten och linsåpa.
Efter tvättningen var det dags att skrapa fram en färgtrappa som visar alla de färger och kulörer som dörren tidigare haft.
Här är det färdiga resultatet. Den första kulören går i en blågrå ton, den andra i en beige och den sista och nuvarande kulören i en vit kulör.
Den tredje gruppen fick ta hand om järnspisen då den behövde en riktig ansiktslyftning. De tog bort alla lösa delar och borstade bort ytrosten med en stålborste.
Här är alla delarna uppradade och redo för behandling. De lösa delarna behandlades med linolja och järnspisen med spissvärta, detta för att se vilken metod som gav bäst resultat. Så här lysande fina blev de efter linoljebehandlingen.
Och detta är det slutliga resultatet. Tyvärr fick jag ingen före-bild, men jag kan säga att spisen var allt annat än fräsch. De gjorde verkligen ett riktigt bra jobb!
Några andra tog sig an stugskylten som var övermålad med linolja och den tidigare alkydoljefärgen. Genom att lägga den i ett bad med linsåpa löste linoljefärgen upp sig och med hjälp av ett rakblad och en försiktig hand...
... blev skylten som ny igen!
Efter en helg med helt fantastiskt duktiga deltagare fick stugan tillbaka sin forna glans igen! Se gärna mitt tidigare inlägg om förra årets byggnadsvårdsläger under fliken "Jobbuppdrag".


  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post139

Byggnadsantikvarie

Jobbuppdrag & KurserPosted by Erica Duvensjö Wed, October 27, 2010 21:59:12

Byggnadsantikvarie, vad är det? Är det ni som k-märker gamla hus? Det är två frågor som jag ofta möts av då jag berättar att jag arbetar som byggnadsantikvarie.

Egentligen är frågorna helt logiska då man ofta jobbar i det dolda, lite gömt från den stora massan. Men vad gör vi egentligen?

En byggnadsantikvarie kan jobba på museum, på länsstyrelsen, åt kommunen, som egenföretagare etc. Arbetsuppgifterna skiftar beroende på var man jobbar. För mig blir det mest dokumentationer av olika slag. Det senaste jobbet jag avslutade under förra veckan handlade om en rivningsdokumentation av ett kulturhistoriskt värdefullt hus i Kalix.

Byggnaden har tidigare tjänat som arbetsbarack åt de män som jobbade med timmerflottningen på Kalixälven. Tyvärr har huset fått omfattande vattenskador och är nu i så dåligt skick att det måste rivas.

Då byggnaden är kulturhistoriskt värdefullt är det viktigt att fotodokumentera hela byggnaden, från grund till tak.

På fasaden finns tre spikar uppsatta som krokar till fiskenät, redskap och liknande. De utgör en av många värdefulla detaljer.

Andra detaljer är husets sju järnspisar och den orörda 1940-talsinredningen som råder på övervåningen. Alla järnspisarna kommer att tas tillvara, så även en del möbler som kommer att flyttas till intilliggande byggnader. Känns väldigt bra att en del faktiskt kan räddas undan.Under morgontimmarna den första dagen jag besökte huset visade vädret sig från sin bästa sida. Vindstilla och strålande sol. Helt makalöst!

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post81

Ritning av förstukvist

Jobbuppdrag & KurserPosted by Erica Duvensjö Tue, September 07, 2010 22:18:27
Förra veckan blev jag färdig med ett jobb som jag arbetat med under några veckor. Jag hjälpte en familj i grannbyn att rita en ny förstukvist till deras hus, ett hus som tidigare varit en kornbod. Det var verkligen jätteroligt!

Under första mötet fick jag hjälp att mäta upp fasaden för att kunna rita ner den. Vi gick även igenom vad de ansåg viktigt och hur verandan i ungefärliga drag skulle se ut. Efter detta åkte jag hem och ritade upp huset med den nya verandan. Tänk vad mycket det gör att få ner tankarna på ett papper! Huset blev levande och man såg hur slutresultatet skulle bli.
När första ritningen var färdig bestämde sig familjen för att ändra på några detaljer och skissade ner dem för mig. Efter andra mötet åkte jag återigen hem och ritade om verandan, och den blev verkligen jättebra! Den gifte sig med huset och passade familjens övriga stil. Att se slutresultatet ska bli väldigt spännande!

Den gamla verandan och balkongen hade rivits ned. Eftersom balkongen inte var något som familjen vill ha kvar kom verandadörren och de små fönstren på ritningen att ersättas med tre lika stora fönster i lagom avstånd från varandra. Trappan upp till förstukvisten ritades istället i mitten av den gjutna sulan, en sula som kommer att bli något bredare och något djupare. Snickerierna ritades enkla och utan ornament. Endast konsoler under takfoten och fasade brostolpar med en enklare kapitäl (översta delen av stolpen) utgjorde "krusidullerna".

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post67

Föreläsning om byggnadsvård

Jobbuppdrag & KurserPosted by Erica Duvensjö Thu, July 22, 2010 22:15:15
Igår gjorde jag min första föreläsning om byggnadsvård. I och för sig hade jag även en liten föreläsning om färger då jag var handledare på byggnadsvårdskursen i Luleå förra månaden, men detta var ändå lite annorlunda.

I våras blev jag kontaktad av Piteå museum som undrade om jag ville prata lite byggnadssvård vid Fiskarstugan i norra hamn. Under några onsdagkvällar i juni, juli och augusti brukar de anordna friluftsföreläsningar med olika inbjudna gäster. Igår var det min tur.
Jag tänkte själv ta lite bilder på fiskarstugan, men ni får hålla till godo med denna bild hämtad från swedishlapland.com. Anledning: dåligt väder!

Tyvärr var inte vädergudarna med oss för timmen innan allt började stod regnet som spön i backen så jag fick flytta inomhus istället, till museets sessionssal.
Då vädret inte var det bästa och vi bytt lokal var jag lite skeptisk till hur mycket folk som skulle dyka upp, men till min förvåning och givetvis glädje, kom hela elva personer för att lyssna. Verkligen jättekul!

Denna vackra byggnad inrymmer Piteå museum. Tidigare var detta rådhuset i staden. Bilden är hämtad från Piteås kulturmiljösida Husera.

Efter min föreläsning blev det diskussion om både byggnadsvårdsbutik och kyrkstugor. En av paren blev så inspirerade av kyrkstugediskussionen att de åkte raka vägen till släktens kyrkstuga i Öjebyn som de inte besökt på många år. Även jag begav mig till kyrkstugorna efter föreläsningen, men för att prata lite företagsidéer med en av mina kontakter. Efter att ha sett paret från föreläsningen gå och strosa utanför fönstret blev de invinkade och där fortsatte samtalet om byggnadsvård. Mycket givande!

Gårdagen bestod av en hel massa byggnadsvårdstankar. Idag däremot har mina tankar upptagits av takråttorna som vi "barnvaktar" i några dagar. Våra barn är alldeles till sig och vill gosa med dem stup i ett, så jag får inte så mycket gjort, men vad gör man inte för sina småsmiley

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post54

Byggnadsvårdsläger

Jobbuppdrag & KurserPosted by Erica Duvensjö Sun, June 13, 2010 21:48:56
I maj fick jag förfrågan om att vara målningslärare på ett byggnadsvårdsläger i Kyrkstaden utanför Luleå.
Lägret gick av stapeln i början av juni och arrangörer var Nederluleå församling, kyrkstugeföreningen i Kyrkstaden och Visitor Center.

Målet med kursen var att lära kyrkstugeägarna att ta hand om sina stugor på ett kulturmiljövårdmässigt sätt.
Ingemar Sjölund är en mycket inspirerande och kunnig timmerman ansvarade för timmertekniken och träbiten, medan jag lärde deltagarna allt jag kunde om slam- och linoljefärg.
Vädret var det allra bästa under målningsdagarna och humöret var på topp hos alla deltagare.

Här slamfärgsmålas fasaden i en ljus faluröd färg, en kulör som användes flitigt under 1700-talet.

Även ytterdörren behövde omvårdnad. Gammal färg skrapades bort och dörren tvättades.

Så här "naken" blev den efter skrapning och tvätt, men kommer att bli fin efter en behandling med ny linoljefärg bruten i 7% grön umbra- en mycket vanlig kulör innan den vita blev allmänt förekommande under 1900-talet.

Deltagarna var verkligen duktiga och väldigt arbetsvilliga. Jag önskar dem all lycka med sina egna stugprojekt!  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post38