Pite Byggnadsvårds blogg

Pite Byggnadsvårds blogg

Om bloggen

Här delar jag med mig av tankar och idéer som rör byggnadsvård, gamla ting, trädgård och mycket annat som kommer i min väg.


Hemma hos, i Falkenberg

Nytt och gammaltPosted by Erica Duvensjö Thu, May 15, 2014 09:47:05
I detta inlägg fortsätter vår semester i den södra delen av landet. Nu har turen kommit till Falkenberg och ett besök hos goda vänner som med sitt nybyggda hus ett stenkast från havet.

Huset har en öppen och ljus planlösning. Ser ni den lilla sittgrupp bredvid köksbordet?

Perfekt för eftermiddagskaffet, eller hur?

I allrummet bredvid köket samsas både nya och gamla möbler. Lägg märke till hönsnätslampan...
... här har ett flertal små fåglar bosatt sig smiley

Stilleben med fina detaljer finns det gott om i huset.

På kvällskvisten tog vi en promenad med hundarna och gick förbi några riktiga pärlor.

Denna kringbyggda gård med både halmtak, inglasad veranda och rött klassiskt trästaket är något av en personlig dröm!

Dagen efter åkte vi vidare mot Västerås, något ni får läsa om i nästa inlägg.

Hos oss hittar du inredningsdetaljerna som har det där lilla extra; precis som i huset i Falkenberg.
Behöver du linolja och rödfärg till ditt spjälstaket? Naturligtvis köper du det här hos oss på Pite Byggnadsvård!  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post230

Uppbyggda miljöer

Nytt och gammaltPosted by Erica Duvensjö Sun, January 13, 2013 21:40:24
Hoppas alla haft en riktigt trevlig julhelg med god mat och allt som hör julen till.
Detta första inlägg för 2013 har jag valt att döpa till Uppbyggda miljöer.

Under alla år som jag varit intresserad av byggnadsvård och inredning har jag naturligt nog sökt mig till just dessa miljöer. Många har varit uppbyggda för att lättare kunna skildra den äldre levnadsmiljön.
Här kommer ett smakprov på några av gobitarna:
Detta foto är hämtat från Delsbogården på Skansen. Otroligt vackra väggmålningar, och Leksandstolarna som står med ryggen mot väggarna, de skulle man inte säga nej till smiley

Nu gör vi ett snabbt hopp till Gotland och Bungemuseet. I just denna gård är allt snett och vint. Lite vimmelkantig blir man allt. (Lägg märke till bordets lutning jämfört med hyllan över fönstret). Kontrasten och är stor mellan dessa två miljöer!

Från Gotland till Glommersträsk! Hängengården, byns hembygdsgård, har en gång i tiden inrymt skolverksamhet. Med prydligt uppställda bänkar kastas man rakt in i året 1843. De vackra väggmålningarna i original är målade av Anna-Greta Jonsdotter född 1779!

I grannbyn Svensbyn finns friluftsmuseet Swensbylidja med b.la Pehrsgården, en parstuga med uppbyggd miljö. Denna bild är tagen i förstukammaren - pigans kammare.

Det är inte bara miljöer i äldre hus som jag besökt. Också en och annan borg har kommit i min väg. Både gamla och nybyggda.
Den här bilden är tagen i den nybyggda Mattisborgen i Astrid Lindgrenvärld. En helhäftig byggnad med många skrymslen och vrån.

Sista bilden ut i detta inlägg är från Swensbylijda, museet i grannbyn och en mix mellan uppbyggd mijö och levande. Varje tisdag under juli månad tvättas trasmattor på gammalt vis vid ån och hängs sedan på tork i solen. Väldigt hemtrevligt och stilfullt!

  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post199

Handtryckta tapeter och schablonmålning

Nytt och gammaltPosted by Erica Duvensjö Wed, January 25, 2012 21:01:54
Jag fick tapettips på mejlen från en av mina bloggläsare :-) Jag blir så glad då ni kommer med tips och idéer! Idag handlade det om handgjorda tapeter från företaget Hagelsrums handtryck. Blev väldigt nyfiken och surfade in på stört! Det visade sig att företaget handtrycker tapeter, mest från 1800-talet, med limfärg som de blandar till själva och jordpigment som ger de vackra kulörerna - precis som originalen.
Tapeten Elise från Hagelrums Handtryck. Finns också i andra kulörer.

Förutom Hagelsrum finns det en del andra företag som handtrycker tapeter. En av dem är Handtryckta tapeter som rekonstruerat historiska tapeter i 30 år. Företaget startade i Råneå, i princip nästgårds norrbottensmått mätt, flyttade sedan sin verkstad till Järvsö och har de senaste 20 åren haft sitt säte på Långholmen i huvudstaden.
Vill man inte schablonmåla själv kan man köpa denna tapet - Lulavan, Norrbotten från Handtryckta tapeter.

En annan välkänt företag som tillverkar tapeter är Lim och handtryck. Med en över 100 år gammal limtrycksmaskin, egentillverkad limfärg och mineraliska pigment skapar också de tapeter med historiska tryck.
Tapeten Stenhamra med anor från 1884. Finns också i en röd kulör. Lim & Handtryck.

Före tapetens tid kunde väggarna smyckas med schablonmålning gjord på limfärg. Det finns väldigt många historiska varianter och en hel del egenpåhittade skapelser som man kan inspireras av. Här kommer några exempel:
En klassisk schablonmålning med bröstpanel i enfärgad kulör. I min mors förra hus pryddes väggarna av den omåttligt populära schablonen Sävast, enkel med ändå väldigt effektfull. Här är en annan variant av schablonmålning med ett enkelt mönster i två kulörer som de allra flesta kan våga sig på. I en gård på Gotland möttes jag av en gammal och fantasifulla marmorering. Jag undrar om konstnären någonsin studerat olika stentyper, eller om det målades efter eget huvud...
En annan variant av marmorering är denna, i mangårdsbyggnaden på Hängengården i Glommersträsk.
Gården har också andra fina schabloner. Vad sägs om denna söta blominspirerade variant? I gårdens gamla skolsal har väggarna dekorerats i ett slags rutmönster med överliggande bård.
Avslutningen på blogginlägget blir denna bild, en typisk syn som man ofta möter vid renovering. Lager av tapeter på en tidningsklädd timmervägg likt historiska vingslag blottad för den nutida mänskligheten. Var rädd om era tapeter!

  • Comments(3)//www.pitebyggnadsvard.se/#post171

Året 2011

Nytt och gammaltPosted by Erica Duvensjö Mon, January 02, 2012 21:40:42

Det gånga året har varit väldigt händelserikt. Butiken har utökats - så också sortimentet, vi har deltagit på en hel del marknader samt byggnadsvårdsaktiviteter och trädgården har bjudit på ett hav av färger och dofter.

Året började med gnistrande snö och strålande sol.

En frostnupen blomma påminner om den gångna sommaren.

Efter våren kom sommaren och alla blommor, buskar och träd vaknade till liv. Butiken fylldes av väldoftande hägg...

I trädgården blommade brudspirean…

… mossfloxen trivdes alldeles utmärkt i rabatten invid trädgårdsgången…

… violerna hade hittat sin plats i vår gräsmatta…

… och tillsammans bildade de en söt liten sommarbukett.

Under en av våra få lediga dagar tillsammans passade vi på att besöka Pite Havsbad. Vi försökte tappert att äta vår picknick på stranden, men det blåste och tog i vilket gjorde att vi fick söka skydd på gräsmattan bakom en häck.

Med mätta magar utforskade vi dinolandet. Lite skrämmande tyckte barnen att de stora dinosaurierna var, men efter ett tag släppte pirret i magen.

Förutom havsbadet besökte vi också en trädgård i Hortlax under den årliga trädgårdsdagen i samarbete med tidningen Land. Snacka om stora rabarberblad!

Sommaren bjöd också på medeltidsevent i form av Medeltidsdagar på Hägnan i Luleå.

Barnen trivdes och vädret var helt perfekt!

Jimmy stod i smedja och jag vid vårt marknadsstånd. Här passar maken på att ta sig en liten välförtjänt vila från värmen och mörkret i smedjan.

Sommarmånaderna bjöd också på en del byggnadsvårdsprojekt. Först ut var byggnadsvårdslägret i Gammelstad, Luleå under början av juni.

Precis som sommaren 2010 var objektet kyrkstuga nr 308. Tanken var att årets deltagare skulle ta vid där den förra gruppen slutade - att slutföra den exteriöra målningen av fasaden och snickerierna samt prova på att fräscha upp den lilla järnspisen i köksdelen med spissvärta.

Alla jobbade på så otroligt bra att de till och med hann ta ned väggbeklädnaden i hallen! Fram kom en vacker timmervägg.

Resultatet blev mycket lyckat! Stugan med sin faluröda slamfärg i ljus kulör och linoljefärgsmålade snickerier i bruten vit kulör med stänk av grön umbra står sig otroligt vackert invid kyrkbyns stugor. Som byggnadsvårdsledare var jag väldigt stolt över alla duktiga deltagare!

Sommaren bjöd också på ett annat projekt i Gammelstad. Jag tog på mig att linoljefärgsmåla snickerierna på en av de privata kyrkstugorna i området. Här har dörr, fönsterbågar och fönsterluckor fått en bruten vit kulör. Kvar att måla efter att bilden togs var knutarna.

Förutom målningsjobb och byggnadsvårdsledare hade jag en byggnadsvårdskväll för medlemmar i Villaägarna under maj månad samt besök av Måndagscyklisterna i Piteå under juli.

Ett av våra marknadssatsningar var Öjeby kyrkmarknad i slutet av juni där vi förevisade Speedheatern, fönsterrenovering samt visade upp butikssortimentet och gav tips och råd till kyrkstugeägare.

Vi höll oss också framme på Hantverkardagarna på Västra Kajen i Piteå…

…samt på skyltsöndagen i slutet av november.
2011 blev också året då jag såg ett av mina allra första ritprojekt bli verklighet. En veranda och tre smala fönster på överplan såg dagens ljus.
I butiken bjöds det mellan juni och augusti på sommarcafé...

... och året avslutades med julstämning. Framdukat var både svagdricka, silverbestick och historiska dryckesglas. En trevlig avslutning på det gångna året!  • Comments(1)//www.pitebyggnadsvard.se/#post168

Besök på gårdsbutiken Gårdsromantik

Nytt och gammaltPosted by Erica Duvensjö Tue, September 06, 2011 21:05:44
I somras tog jag en tripp till den lantliga gårdsbutiken Gårdsromantik i Gammelstad, Luleå.
Här kommer några gobitar från ett somrigt Luleå.
En Dahlia med vacker smidesbakgrund.
Adderar man en stol blir det hela ännu sötare.
De hade en helt otroligt vacker torkställning av trä på gården.
Trädgårdsmöblerna från Guteform är ett riktigt "vill-ha- objekt". De är sååå otroligt fina!
Förutom allt fint i trädgården finns det mycket, mycket snyggt i butiken!
Sortimentet bjuder på sött och pastelligt...
fattigmanssilver och romantiska ting.

Klicka här om ni vill komma till deras hemsida.  • Comments(0)//www.pitebyggnadsvard.se/#post153

Höststädning

Nytt och gammaltPosted by Erica Duvensjö Sun, August 28, 2011 22:16:04
I över en vecka har jag storstädat huset. Eftersom jag jobbar under veckorna så har de två senaste helgerna upptagits av städning. Jag har dammtorkat i skåp och lådor, putsat fönster, hängt upp gardiner och rensat ut barnens urvuxna kläder och skor. Här kommer lite bilder på det färdiga resultatet...
Jag fyndade ett frukt/kakfat i helgen och är verkligen helnöjd!

Under helgen köpte jag också en ny klocka att pryda väggen med. Jag har gått och tittat på den varenda gång jag varit i stan och nu blev den äntligen min!


Samtidigt passade jag på att köpa nya knytgardiner till allrummet.

Badrumsfönstren fick nya gammaldags hissgardiner.
Sista bild ut är tvättstugefönstret. Som cafégardin använde jag mig av två kökshanddukar. Det blev riktigt gulligt.

  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post151

Möbelutställningen Reborn i Älvsbyn

Nytt och gammaltPosted by Erica Duvensjö Fri, May 13, 2011 19:47:23
I veckan har eleverna på möbelrenoveringslinjen vid Älvsby folkhögskola haft en utställning av sina renoverade möbelalster. I helgen är sista chansen att se dem innan utställningen slår igen sina portar för denna gång!

Här kommer ett smakprov på ett antal fina ting.

Ett väggskåp som dekorationsmålats med vackra blommönster.
Det stora skåpet är tapetserat med gamla tidningar i bakstycket.
Vad gillar ni denna fåtölj? Till serien hör också en soffa som syns i bakgrunden.
Vardagsrumsmöbler i ljusa vårkulörer.
Den här stolen blev en av mina favoritting på utställningen, tillsammans med skåpet som jag visade i början.
Ett flertal olika stilar som tillsamman blir en häftigt personlig blandning.
Rutigt och prickigt, svart och färgglatt. Ett stilfullt möblemang till vardagsrummet!Min sista personliga favorit är stolen med jutesäcken som dyna. Ruffigt och personligt!

  • Comments(3)//www.pitebyggnadsvard.se/#post136

2010 i bilder

Nytt och gammaltPosted by Erica Duvensjö Sun, January 02, 2011 22:51:18
Året 2010 var ett händelserikt år för hela familjen Duvensjö och det kan sammanfattas i ett antal bilder. Håll i er för nu kör vi!

I januari var renoveringen av köket i full gång. Kortet är taget precis innan skåpen monterades bort. Renoveringen tog ca 5 veckor...
... och i februari blev det färdigt!


Månaden mars ägnades inte åt renovering utan här var det uteliv som gällde. Snön på gården passade på att göra egna små konstverk. Häftigt eller hur?!

Jag medverkade dessutom i ett inredningsreportage i morgontidningen Norrbottenskuriren. För att komma till reportaget tryck här.

I april blev de ännu mer uteliv...
... och målning av påskägg.
Under maj gjorde vi en tur till cafét Rävasten i Vändträsk...
... och en tripp till Glommersträsk där vi fick en privat guidad visning av hembygdsgården. Mycket trevligt!
I juni fokuserade jag och min man Jimmy på bagarstugan (butikslokalen) då vi såg att en liten växt slagit rot under golvet. Ett mödosamt arbete med att riva ut golvet tog vid.
Månaden fylldes inte bara av golvproblem. Jimmy passade även på att göra om vårt gamla piano till ett dataskåp. Snyggt och personligt!
Juni är också månaden som jag och familjen stiftade bekantskap med flasklammet Lilla Bä på hembygdsområdet Swensbylijda i grannbyn.
Under juli var min man Jimmy smed på Swensbylijda under de s.k. Kulturtisdagarna...
... och våra barn fick en ny idol - Lord Erik FitzWilliam, en riddare i medeltidsföreningen Frostheim. Hela familjen deltog på medeltidsdagarna på friluftsområdet Hägnan utanför Luleå. Tryck här för att se en film från evenemanget, gjord av filmaren Marcel Köppe.
Under slutet av juli bar det av ner till den södra delen av landet. Målet var Gotland och ett vikingabröllop i början av augusti. Under resan hann vi med ett stopp i Hälsingland...
... innan vi tog båten över till ön. Några dagar senare, närmare bestämt i början av augusti åkte till vikingabyn i Tofta för att närvara vid ett vikingabröllop. Här är hela familjen Duvensjö samlade.
Här är det vackra brudparet!
Väl hemma i Piteå igen, efter en välbehövlig semester, var det dags att ta itu med golvet i den kommande butikslokalen.
Ungefär samtidigt som golvet reglades upp målade vi även vår loge...
... och under september blev den äntligen färdig. Vi passade på att byta ut porten på överplan och fönstret på bottenplan.
Under månaden kom golvet i butikslokalen på plats och innerväggarna revs bort.
Företaget fick också en alldeles egen skylt!
Under oktober kom hyllsystemet i butikslokalen på plats...
... dörröppningen mellan hallen och kammaren togs upp och all färg skrapades bort från pärlsponten i hallen.
Under oktober förvandlades vår fula carport...
... till ett förråd, vilket var en klar förbättring smiley
Under november blev butiken äntligen färdig efter många månaders hårt slit...
... och på smygöppningen den 27 november fick vi besök av både nära och kära.
Dagarna rullade på och i mitten av december blev jag intervjuad av en reporter från LRF då jag med hjälp av deras företagscoacher fått hjälp och stöd att starta mitt företag. För att läsa intervjun tryck här.

Jag blev även intervjuad av lokaltidningen PT då jag öppnat Sveriges nordligaste byggnadsvårdsbutik. För att komma till det reportaget tryck här .
Under december hann jag och familjen även med att mysa riktigt ordentligt.
Dock var inte julgranen med på noterna och bestämde sig för att spotta både pumlor (julgranskulor) och barr. På juldagen tog jag fram dammsugaren och dammsög granen innan den åkte ut och ersattes av barnens lilla plastgran.
Under annandagen bestämde jag mig för att överraska övriga familjen med en mellis-stund vid brasan. Kallt, men mysigt.

Och som alltid avslutas året med Nyårsafton. Vi hade slagit på stort och bjöd barnen på trerättersmiddag.


Sist men inte minst önskar jag er en God Fortsättning på det nya året 2011!
  • Comments(2)//www.pitebyggnadsvard.se/#post100
Next »